lokacija: Apatin
objavljeno: 24.09.2018.

U Apatinu počinje sa radom Klub za starija i odrasla lica

Društvo

Pri Domu za stare i penzionere u Apatinu u četvrtak počinje sa radom Klub za starija i odrasla lica. U pitanju je klub kakav do sada nije postojao na teritoriji opštine Apatin, a izgrađen je zahvaljujući projektu koji nosi naziv ,,Razvoj usluga socijalne zastite u okviru regionalne gerontološke mreže''.

Podsećanja radi, pomenuti projekat realizovale su partnerske institucije, i to: Gerontološki centar Subotica, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek, Dom za stare i penzionere Apatin i Dom za stare i nemoćne osobe Đakovo. Radi se o INTERREG IPA  programu prekogranične saradnje Hrvatska Srbija 2014.-2020.
Ukupan budžet projekta iznosio je 526.361,10 evra, od čega donacije EU iznose 447.239,31 evra.
 
Klub za starija i odrasla lica samo je deo projekta u kom je apatinski Dom jedan od partnera. Ovaj Klub će pružati dnevne usluge u zajednici, a koje su namenjene licima trećeg životnog doba. Reč je o licima koja borave u svojim kućama. 
 
Klubovi ovakvog tipa omogućavaju korisnicima da se prema ličnom izboru i afinitetima uključuju u aktivnosti i sadržaje koji se u njima organizuju. Cilj aktivnosti i sadržaja je preveniranje patološkog starenja, negovanje proaktivne uloge starijih osoba, kao i podsticaj njihovog volonterizma i međusobne solidarnosti. Kroz klupske aktivnosti se podstiče duža integracija starijih u zajednici, zadovoljniji i sadržajniji život, održavanje telesne i mentalne kondicije putem zadovoljenja brojnih kulturno-zabavnih, sportsko-rekreativnih, socijalnih i drugih potreba. Podršku u ostvarenju ovih ciljeva daju usluge socijalnog rada i zdravstvene zaštite, koje su besplatne za korisnike kluba.
 
U klubovima se svakodnevno druži, čita, učestvuje u različitim aktivnostima, radionicama i slično. Posebno se izdvajaju kulturno- umetničke aktivnosti, poput kreativnih radionica ( likovne, literarne, dramske, muzičke,  ručnog rada).  Rezultati ovih aktivnosti  će se prezentovati  periodično programima, nastupima, izložbama slika i ručnih radova. Takođe, organizuju se posete ustanovama kulture i razmena iskustava sa srodnim organizacijama i udruženjima.
Takođe, za članove Kluba biće organizovane i rekreativno-rehabilitacione aktivnosti: zajedničke šetnje, izleti, putovanja, takmičenja u različitim društvenim igrama kao što su šah, domine, pikado, alke, remi, tablić... Ne smemo izostaviti ni zabavne aktivnosti: proslave rođendana i praznika, druženje uz muziku i, naravno, zdravsteno-preventivni rad: merenje nivoa krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, posete onemoćalih članova klubova, edukativne radionice i psihosocijalna podrška.
 
Klub za starija i odrasla lica u Apatinu namenjen je svim licima treće životne dobi koja žele kvalitetno da provedu svoje slobodno vreme. Klub je izuzetno lepo opremljen, a u njegovoj toploj atmosferi svako će sa radošću biti dočekan. Svi koji su zainteresovani, mogu postati članovi novoosnovanog Kluba već u četvrtak, 27. septembra, u periodu od 16 do 20 sati. Članstvo za sve posetioce i buduće članove je potpuno besplatno. Prostorije se nalaze u okviru Doma za stare i penzionere Apatin, a ulaz u Klub je otvoren iz Zagrebačke ulice. 
 
 
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Saglasno odluci Vlade Republike Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u...

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, danas je na platou ispred Doma kulture u Apatinu položeno cveće na spomen obeležja,...

Crveni krst Odžaci, u saradnji sa MUP-om RS PS u Odžacima, realizovao je juče predavanja po programu "Borba...

Radovi na pojačanom održavanju ulice Vojvode Mišića, koji  su krenuli u oktobru prošle godine, biće nastavljeni sa prvim...

U cilju podizanja ekološke svesti učenika osnovnih škola i promovisanja značaja očuvanja životne sredine, SBB fondacija organizuje „Ne...

Nakon kraće pauze, Кancelarija za besplatnu pravnu pomoć, u saradnji sa Opštinskom upravom Кula, ponovo pruža građanima besplatnu...