lokacija: Apatin
objavljeno: 26.07.2018.

Svestrani čika Naca: Interesantna životna priča Apatinca u devetoj deceniji

Društvo

Apatinac Jandrija Rajić ima 82 godine. Znaju ga svi kao vrsnog ribolovca koji je to potvrdio i titulama najpecaroša u dve, za njega zlatne 1990. i 1991., godine. Bilo je i većih ulova kao naprimer 1996. godine.

- Kad smo merili tog soma desio se nesporazum oko vage jer smo pri ruci imali vagu od "samo" 50 kila. Oko me nikad varalo nije u životu i tvrdim i sad da je taj som težio bar 70 kilograma, kaže Naca kojeg po ovom nadimku znaju baš svi. 
 
 
Iako je već zagazio u devetu deceniju, to se kod njega ne može primetiti. Ova krepka starina i danas sa punim žarom otklanja mnoge kvarove, kaže da i sad može da odradi besprekorno bar 20 zanata, a drvo, metal, kamen, cigla ili bilo koji materijal za njega su isto, i u svim tim zanatskim vodama i danas u devetoj deceniji "pliva sve stilove". Ima on i svoj originalni proizvod, sve ostalo što kupujemo pred dolazask zime je samo bleda kopija. Naravno, reč je o ribežu za kupus. Ovo što pravi Naca nema nigde na svetu. On to s ponosom i pokazuje. Ribež za kupus koji on napravi ima sigurnu garanciju sto godina, pa i više, ali da sad baš ne preterujemo. 
 
 
- Isključivo pravim ribež od javora, i tako sastavljen i uklopljen iz više delova garantujem da ne može da ga rastavi bilo šta, ponosno priča Naca. Tu on spominje i za njega stručne termine poput "cinkovanja" za drvo, i "lasni rep" za metal. Ko se razume, znaće o čemu je reč. Da sve ovo nisu samo prazne priče, mogu potvrditi i pojedini Apatinci koji poseduju Nacin ribež napravljen pre 60 godina, i koji je i dalje kao nov. 
 
Dok pravimo priču o ribežu, jedinstvenom u svetu, u razgovor se uključuje i jedan Apatinac koji je preko okeana otišao pre 35 godina, ali kao da i nije. Apatin je bio i ostao njegov centar sveta. Nikola Kolundžija je u Australiji od 1983. godine, ali se Apatinu stalno vraća. Saznajemo da je tamo daleko  organizator mnogih humanitarnih akcija, a u hram kraj Dunava su ugrađeni i plodovi tih njegovih aktivnosti. Čika Naci je iz Australije poslao jedan iskren i originalan poklon koji Jandrija nikad nije koristio, ali ga čuva kao vrednu amajliju - pištolj za silikon sve sa posvetom. Tom poklonu cene nema.
 
 
 
Evo nas i do centralne teme ove priče. Fudbalsko prvenstvo sveta tek što je završeno, sležu se utisci, a tu Naca itekako ima šta da kaže. Prati fudbal od malena, a iako u poznim godinama njegov mozak radi besprekorno, pa je tu precizno složen i poseban folder samo za fudbal. Kao da je juče bilo, priča o Moši Marjanoviću, najboljem golgeteru kraljevine Jugoslavije, pa najboljem beku dr. Milutinu Ivkoviću. Pa onda ređa Bekenbauera, Zelera, Milera, Čarltona, Bobrova. Prelazi i na ove terene:
- Bek Partizana Bruno Belin je bio gospodin čovek, i nikad u karijeri nije dobio ni žuti karton. Savo Antić je na utakmici Crvena zvezda - OFK Beograd postigao gol rukom. Sudija je priznao pogodak, ali je sam Antić otišao do sudije i priznao, čime je poništen pogodak. Bila su to druga romantičnija vremena, koja ne mogu da se vrate, ističe Naca, i dodaje : 
- Svaka čast reporterima, ali današnji uglavnom nemaju prolaznu ocenu. Vredan pomena je pokojni Korać koji je imao svoju prepoznatljivu priču, a pre njega neprevaziđeni Radivoj Marković, pa Mađar Sepeši i Mladen Delić. Tad je cela bivša Jugoslavija sedela kraj radio aparata i sa uživanjem pratila radio prenose, priseća se Jandrija ističući da je decenijama "upijao fore" pokojnog Radivoja Markovića, pa se dešavalo da sedne za ručak i počne "svoj" prenos. 
- Evo, imam 82 godine, ali izazivam na crtu današnje reportere. Verujem da i sad mogu mnogo bolje, slikovitije i toplije da odradim prenos nego što to oni danas rade, završava svoju priču Jandrija Naca Rajić. Ušao čovek u devetu deceniju, a kao da nije. Ima on još dosta toga da kaže i pokaže.
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Saglasno odluci Vlade Republike Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u...

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, danas je na platou ispred Doma kulture u Apatinu položeno cveće na spomen obeležja,...

Crveni krst Odžaci, u saradnji sa MUP-om RS PS u Odžacima, realizovao je juče predavanja po programu "Borba...

Radovi na pojačanom održavanju ulice Vojvode Mišića, koji  su krenuli u oktobru prošle godine, biće nastavljeni sa prvim...

U cilju podizanja ekološke svesti učenika osnovnih škola i promovisanja značaja očuvanja životne sredine, SBB fondacija organizuje „Ne...

Nakon kraće pauze, Кancelarija za besplatnu pravnu pomoć, u saradnji sa Opštinskom upravom Кula, ponovo pruža građanima besplatnu...