lokacija: Sombor
objavljeno: 31.07.2018.

Preko 56 miliona za zajednički projekat 4 lokalne samouprave

Društvo

Gradovi Sombor i Subotica, i opštine Apatin i Odžaci aplicirali su na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike zajedničkim projektom čiji je cilj da se, kroz inovativni servis i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za proširenje porodice.

Ministarka bez portfelja u Vladi Republlike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, potpisala je 23.jula ugovore o dodeli sredstava sa predstavnicima 61 lokalne samouprave.
 
Putem javnog poziva obezbeđeno je 5oo miliona dinara za finansiranje do 80 odsto ukupnih ulaganja lokalnih samouprava u podizanje prirodnog priraštaja i bolje uslove života dece kroz adaptaciju i sanaciju objekata vrtića i igrališta, nabavku mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla za mlade bračne parove, poboljšanje uslova na ginekološkim odeljenjima i unapređenje rada patronažnih službi, osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice i reprodukativno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, kao i izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove.
 
Ukupna vrednost projekta sa kojim su konkurisale četiri lokalne samouprave, Sombor i Subotica, iznosi 70.44 miliona dinara, a ministarstvo bez portfelja za demografiju i populacionu politiku učestvuje u finansiranju sa 56,11 miliona dinara. Preostali deo sredstava obezbediće lokalne samouprave.

Nosilac projektnih aktivnosti je grad Sombor, u partnerstvu sa ostale tri lokalne samouprave, a predviđeno je da projekat traje godinu dana.
 
Projektom je predviđena realizacija sedam mera populacione politike: Ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, Usklađivanja rada i roditeljstva, Snižavanje psihološke cene roditeljstva, Put ka zdravom materinstvu, Očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, Edukacija u oblasti populacione politike i Aktiviranje lokalne samouprave.
 
Ovaj projekat je ocenjen kao jedan od najboljih, a više je vrednovan i zbog toga što su podnosioci lokalne samouprave iz dva upravna okruga. Ideja projekta je da se kroz inovativne servise i razvoj infrastrukture, kao i dodatne sadržaje koji bi se ovim projektom obezbedili, podstiču roditelji da prošire porodicu i ostanu u našim sredinama.
 
Vrednost dela projekta za grad Sombor je 16,66 miliona dinara, uz obavezu lokalne samouprave da obezbedi učešće u sufinansiranju u iznosu od 3,38 miliona dinara.
Za grad Sombor u okviru ovog projekta opredeljena su sredstva za izgradnju jednog dečijeg igrališta, za angažovanje pozorišta i organizacija predstava na srpskom i mađarskom jeziku, za programe nevladinih organizacija , program KUD-a. Radiće se i medijska prezentacija i edukacija na polju populacione politike, a ono što je jako dobro ocenjeno, to je inovativni servis roditeljstva čije će sedište biti u Somboru, a pokrivaće sve četiri jedinice lokalne samouprave. Ovaj servis roditeljstva će biti namenjen pre svega samohranim roditeljima i roditeljima sa više dece, kako bi im se pomoglo u nekim svakodnevnim aktivnostima, kao što je servis peglanja, pripreme hrane, odvoženja i dovoženja dece iz vrtića i slično.
 
U okviru mera populacione politike koje se tiču ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta, snižavanja psihološke cene roditeljstva i aktiviranja lokalne samouprave, gradu Somboru su projektom obezbeđena i sredstva za kupovinu 8 kuca za mlade bračne parove.
 
Ispred Grada Sombora ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike sa Ministarstvom za demografiju i populacionu politiku, potpisao je zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković.
 
Na javni poziv stigla je 71 prijava, koju je podnelo 119 opština, a pravo učešća opštine su imale pojedinačno ili više njih udruženo iz istog regiona za sprovođenje zajedničkih mera populacione politike. Na osnovu liste vrednovanja i rangiranja projekata sufinansiraće se 61 lokalna samouprava, i to: 14 u Vojvodini, 21 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 26 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Saglasno odluci Vlade Republike Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u...

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, danas je na platou ispred Doma kulture u Apatinu položeno cveće na spomen obeležja,...

Crveni krst Odžaci, u saradnji sa MUP-om RS PS u Odžacima, realizovao je juče predavanja po programu "Borba...

Radovi na pojačanom održavanju ulice Vojvode Mišića, koji  su krenuli u oktobru prošle godine, biće nastavljeni sa prvim...

U cilju podizanja ekološke svesti učenika osnovnih škola i promovisanja značaja očuvanja životne sredine, SBB fondacija organizuje „Ne...

Nakon kraće pauze, Кancelarija za besplatnu pravnu pomoć, u saradnji sa Opštinskom upravom Кula, ponovo pruža građanima besplatnu...