lokacija: Apatin
objavljeno: 25.10.2018.

Drugi pišu o nama: U luci u Apatinu će biti posla za sve

Društvo

Predsednik opštine Milan Škrbić u izjavi za Dnevnik govorio je o prednostima koje nudi opština Apatin. Između ostalog, istakao je da je u Romskom naselju u Apatinu izglasano za Mesnu zajednicu i da u istom postoji obdanište u koje ide 60-oro dece. 

- Takođe imamo i doktora, ali i salu u kojoj se odvijaju kulturna zbivanja, ističe Škrbić za Dnevnik i dodaje da je to sve doprinelo da Romsko naselje, koje broji oko 5.000 stanovnika, bude proglašeno Mesnom zajednicom na teritoriji opštine Apatin.
 
Najveći problem, međutim, je nedostatak posla za one koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije. Prema njegovim rečima, kada se otvori luka, koja se smatra kapitalnom investicijom u ovoj opštini, mladi Romi nakon završene osmogodišnje škole, mogu upisati neki od kurseva, te potražiti uposlenje, kao nekad, dok je postojalo brodogradilište.
 
U srednjoj školi u Apatinu već postoje dva odeljenja nautičkih tehničara, te neće biti potrebe za radnom snagom sa strane, već će Apatin imati već obučene radnike.
 
- Zanatlije teško nalazimo, te smo spremni da osnujemo nekoliko kurseva, nakon čijeg završetka će mladi dobiti licencu i moći da rade na portalnim dizalicama, kranskim, te dobiti specijalizovano zanimanje lučkog bravara, kraniste u luci i tome slično, kaže Škrbić i dodaje da je lako organizovati kurseve, samo da bude posla.
 
Prema njegovim rečima, dosta sugrađana otišlo je da traži posao na Malti ili Kipru, te imaju po 1.200 evra platu, ali pola im ode na troškove i iznajmljivanje stana.
 
- Kada odu muž i žena, jedna plata im ode na troškove, dok im druga ostane. Međutim, ukoliko bi našli posao u Apatinu i platu od 500 evra, siguran sam da bi ovde živeli, jer nemaju troškove plaćanja stana i život je ovde svakako jeftiniji, ističe predsednik opštine Apatin.
 
Piše: M. Stakić
Foto: J. Ivanović
Izvor: dnevnik.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U Centru za edukaciju Crvenog Krsta Sombor, biće organizovana razmena uskršnjih poklona između mladih Somboraca i migranata...

I pored velikih izazova sa kojima se suočavaju mladi - visoka stopa nezaposlenosti, odliv mozgova, niska participacija...

U okviru serijala "Depresiju je moguće pobediti", u utorak, 23. aprila, sa početkom u 17 časova u Maloj...

Zbog radova na rekonstrukciji Doma zdravlja Apatin, početak najavljenog ciklusa predavanja školice za trudnice pomeren je na 25....

Posle Rima i Meksiko sitija, Milan Zulić se pojavljuje na još jednoj internacionalnoj kolektivnoj izložbi na Kubi pod...

Na inicijativu udruženja građana „Bodrog“ i Mesne zajednice Bački Monoštor pokrenuta je akcija prikupljanja reciklažnog otpada. Prva sredstva...