lokacija: Apatin
objavljeno: 01.11.2018.

Apatin deo buduće međunarodne biciklističke rute Evropski Amazon

Društvo

U velikoj sali SO Apatin održana je prezentacija projekta „Amazon of Europe Bike Trail” (Bicikilistička ruta – Evropski Amazon). U pitanju je INTERREG projekat finansiran iz dunavskog transnacionalnog  programa, koji spaja pet država (Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Srbija), jednom biciklističkom rutom. Ideja i cilj projekta jeste spajanje područja budućeg prekograničnog rezervata biosfere  MURA – DRAVA – DUNAV. 

U projekat je uključeno 15 projektnih partnera iz 5 zemalja, sa područja 3 reke, koji će kroz jedinstveni brand i održivi proizvod “AoE Bike Trail”, uspostaviti organizacioni i informacioni sistem za pronalaženje jedinstvene ponude za uživanje u rečnim krajolicima. Rezultat projekta će biti više od 1000 km zajedničke biciklističke rute duž obe strane.
 
 
U Srbiji su učešće u ovom projektu dobili grad Sombor i opština Apatin. 
 
Ukupna vrednost projekta iznosi 3 miliona i 160 hiljada evra, a sredstva koja se odnose na partnere iz Srbije jesu 270 hiljada evra. 
 
Implementacija ovog projketa započela je 1. juna ove godine, a realizacija će trajati 3 godine. 
 
Prezentaciju je otvorio direktor TO Apatin, Nemanja Jović, koji je prisutnima predstavio ceo projekat, a gosti na radionici, bili su profersori PMF-a Vladimir Markovic  i Vanja Pavluković, koji su prisutnima govoroili uopšteno o cikloturitzmu, benefitima koje ono donosi, kao i o primerima dobre prakse u okruženju i celoj Evropi. 
 
- Ovaj projekat je veoma značajan, ne samo za Apatin, nego za celu Srbio u region, a ciklo turizam je jedan od vidova turizma koji je u velikoj ekspanziji, u Evropi već neko vreme a u Srbiji od nedavno. Cikloturisti imaju veću potrošnju u odnosu na standardne turiste i to su ljudi koji vole da njihove rute prolaze kroz lepe prirodne predele.Naša velika šansa je Gornje podunavlje i to bi trebao biti magnet koji će ih privući. Ovaj projekat stavlja Apatin na turističku mapu Evrope, a to će svakako privući turiste iz Austrije, Nemačke, Francuske i drugih država, odakle dolazi najveći broj cikloturista u Evropi. Ovo nam daje nadu da će broj turista u Apatinu znatno da se poveća, ali i obavezu da se usluga podigne na jedan viši nivo, izjavio je Vladimir Marković.
 
 
- Drago mi je da su partneri na ovom projektu institucije iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije, jer to su definitivno zemlje od kojih mi možemo dosta da naučimo o cikloturizmu. To su zemlje koje imaju zaokruženu cikloturističku ponudu, ozbiljnu edukaciju i promocije. Puno toga možemo da primenimo iz njihovih primera dobre prakse. Primera radi Hrvatska, ona ima razvijen program razvoja cikloturizma kroz akcioni plan razvoja cikloturizma. Ministartstvo turizma Hrvatske ove i prošle godine je izdvojilo velika podsticajna sredstva za unapređenje cikloturističke ponude, imaju specijalozovane “Bike and bed” objekte, što svakako može biti i šansa za naše lolakne preduzetnike, konkretno za seoska turistička domaćinstva i mnoge druge, kaže Vanja Pavluković.
 
 
- Izuzetno nam je drago što smo postali partner u jednom ovako važnom i perspektivnom projektu koji će se u naredne 3 godine realizovati. Projekat “Bicikilistička ruta – evropski Amazon” je od velikog značaja za region i izuzetno je važno što su Sombor i Apatin postali deo ovog projekta. Apatin je okretnica na ruti, što podiže značaj našeg učešća, a verujem da će se u naredne 3 godine mnogo toga učiniti kroz realizaciju ovog projekta, što će svakako pomoći razvoj turizma u Apatinu, a mi kao destinacija sa izraženim prirodnim lepotama i bogatim kulturnim nasleđem imamo sve predispozicije da ga maksimalno iskoristimo na, pre svega, finansijsku dobrobit svih stanovnika opštine Apatin,  rekao je Nemanja Jović.
 
 
 

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Saglasno odluci Vlade Republike Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u...

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, danas je na platou ispred Doma kulture u Apatinu položeno cveće na spomen obeležja,...

Crveni krst Odžaci, u saradnji sa MUP-om RS PS u Odžacima, realizovao je juče predavanja po programu "Borba...

Radovi na pojačanom održavanju ulice Vojvode Mišića, koji  su krenuli u oktobru prošle godine, biće nastavljeni sa prvim...

U cilju podizanja ekološke svesti učenika osnovnih škola i promovisanja značaja očuvanja životne sredine, SBB fondacija organizuje „Ne...

Nakon kraće pauze, Кancelarija za besplatnu pravnu pomoć, u saradnji sa Opštinskom upravom Кula, ponovo pruža građanima besplatnu...