Obeleženo 74 godine od Batinske bitke
Lokacija: Sombor
Autor: Redakcija
12.11.2018.

Svečanim polaganjem venaca obeleženo je 74 godine od Batinske bitke, jedne od ključnih bitaka iz Drugog svetskog rata na području Jugoslavije, u kojoj su pobedile jugoslovenske partizanske jedinice i snage sovjetske Crvene armije.

Vence su položile delegacije grada Sombora na čelu sa gradonačelnicom Dušankom Golubović, zatim ambasador Ukrajine nj. e. Oleksandar Aleksandrovič, zatim Prvi sekretar ambasade Ruske federacije u Srbiji Nikolaj Pomilujko, Udruženje boraca iz gotovo svih mesta Vojvodine i susedne Hrvatske, predstavnici Vojske Srbije, opštinskog, pokrajinskog i republičkog SUBNOR-a, kao i preživeli ratnici. 

Batinska bitka vođena je od 11. do 18 novembra 1944. godine između jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Crvene armije, protiv jedinica nemačkog Vermahta i njihovih saveznika. Cilj jedinica NOVJ bilo je oslobađanje Baranje, a Sovjetske armije je bio da uspostavi mostobran za prelazak tenkovskih jedinica na desnu stranu Dunava, radi lakšeg zauzimanja Mađarske. Nemci su pokušavali da omoguće povlačenje svojih jedinica preko Hrvatske i Slovenije u Austriju. Batinska bitka okončana je pobedom jedinica NOVJ i Crvene armije.  Nakon prigodnog umetničkog programa, prisutni su posetili i sam muzej Batinske bitke i pogledali postavku muzeja koja na specifičan način rekonstruiše sam tok cele bitke. Batinska bitka je druga bitka po veličini u Drugom svetskom ratu, koju su u sadejstvu vodile partizanske i crvenoarmejske jedinice. Po svom karakteru, operativnim i strateškim ciljevima, organizacionim pripremama i uslovima izvođenja, kao i po obostranom angažovanju snaga, Batinska bitka spada u red velikih ratnih operacija.

Izvor: 025.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto dana
Foto dana
VESTI.RS