U pokretu: Prigrevica čuva tajne prošlih vremena
Autor:
09.10.2014.

Malo je poznato da u Prigrevici postoji muzej koji je osnovan zahvaljujući gospodinu Momčilu Todoriću, dugogodišnjem upravniku spomen biblioteke u Prigrevici.

U njemu se nalaze razni predmeti: deo kola kojima su kolonisti došli u Prigrevicu, staro oruđe (predmeti vezani za poljoprivredu, tkanje, preradu namirnica, pribor za jelo i piće) i oružje doneseno iz krajeva Like i Banije, kao i drugi predmeti korišćeni za posebne prilike (čuture za pozivanje u svadbu, svadbeni peškiri itd, fotografije i sl.)

Međutim neke stvari nisu donesene, već su pronađene a iz ranijih epoha su: sablje iz turskog doba, puške iz doba Napoleona, šlemovi iz Prvog sv. rata kao i ostala vojna oprema, jedna od najstarijih kucaćih mašina , pa čak i mamutov zub kao i predmeti iz keltskog i rimskog doba

Ove fotografije nekih od predmeta dobili smo zahvaljujući Eleni Buevič, novinarki iz Ukrajine.

Uskoro planiramo napraviti i video reportažu u kojoj će te lično od g. Todorića čuti detaljnije o svakom ovom predmetu.

Pratite 025info, uskoro više o svemu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar