U pokretu: Pre četvrt veka mogli smo imati i drugog nobelovca

objavljeno: 16.10.2014.
Kategorija: U pokretu

Naš narod, kada govori o Ivi Andriću, voli rado da naglasi kako je on „jedini naš nobelovac“.  Moglo ih je biti još. Možda ne baš mirotvoraca, ali što se nauke i književnosti tiče - svakako.

Nedavno su bila aktuelna pitanja i polemike oko dodele ovogodišnjih Nobelovih nagrada. Što se tiče nagrade za književnost, ona je ove godine otišla Francuzu Patriku Modianu. 

Takođe, juče se navršilo 25 godina od smrti Danila Kiša. Ono što manji broj ljudi zna jeste da je upravo on bio jedan od najozbiljnijih kadnidata za Nobelovu nagradu te famozne 1989. godine. O tome govore svedočanstva mnogih stručnih i upućenih ljudi.  Neposredno pre dodeljivanja nagrade, 15. oktobra 1989. Danilo Kiš je preminuo.  Kako se ova nagrada po pravilu nikada ne dodeljuje posthumno, ne možemo znati da li bi to stvarno tada tako bilo. Ona je te godine otišla Špancu Kamilou Hozeu Seli. 

Ali opet, neke činjenice moramo imati u vidu. Danilo Kiš je tada imao samo 54 godine, iza sebe „Baštu, pepeo“, „Peščanik“, „Grobnicu za Borisa Davidoviča“, „Enciklopediju mrtvih“ i veliko ime i uticaj u srednjoevropskoj i francuskoj književnosti. Da podsetimo, Andrić je tu nagradu dobio 1975, kada je imao 83 godine! Da ne govorimo o odnosu prema Andriću u tadašnjoj Jugoslaviji i odnosu prema Kišu. Dakle, vremena pred Danilom je bilo. Ako i ne bi dobio 1989, sigurno bi mu ona pripala pre ili kasnije.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Pogledajte još i:

Rent a car se počeo razvijati još početkom prošlog veka, ali tek zadnjih par...

Kultura istočnjačkih zemalja je sasvim drugačija od svega što na šta ste navikli. Neke...

Prilikom putovanja automobilom, pogotovo ako odlazite na daleku destinaciju, treba da budete sigurni da ćete...

Muzej Staro selo na Zlatiboru je veoma neobičan. Napravljen je sa ciljem da se na jednom mestu prikupe...

Projekat „Music Test 2014“ je manifestacija, namenjena muzičkoj populaciji talenata koji nisu imali prilike da se afirmišu i pronađu...

Od pre neki dan poznat je i spisak izvođača na ovogodišnjem Koncertu godine u Novom Sadu. 13....

Malo je poznato da u Prigrevici postoji muzej koji je osnovan zahvaljujući gospodinu Momčilu Todoriću, dugogodišnjem upravniku spomen...

Debitansko ostvarenje reditelja Danila Bećkovića, od srede 24. septembra do nedelje 28. septembra nasmejalo je preko 50 000...

Nisam nikad voleo etno, world music i slično. Nemam razlog zašto.  Ali ima vas koji volite. Uvažavam...