Slike sećanja Alise Salopek: Kačamak
Autor: Alisa
05.12.2015.

Subote u detinjstvu u rodnoj Sonti obično su, u našoj kući, počinjale žgancima za doručak. Kod bake u Miletiću (Srpskom), znalo se: to je bio kačamak! I to preliven domaćim kiselim mlekom, mladim sirom, jogurtom ili mlekom. Kako kad je baka šta imala. Zimi, posle svinjokolje, obično je uvek bilo sprže, koju ja, inače, mnogo volim, pa je baka u tiganju propržila malo sprže i time zalila kačamak u našim tanjirima. Kad nije bilo sprže, ugrijala bi samo mast sa malo crnog luka, nekad samo ulje.

"Tako... Nek' se malko prohladi, nemo' odma' da kusate, će se izgorite!" – govorila je sestri i meni baka dok je zalivala uljem kačamak.

Kad je i ona sela na svoje mesto, kašikom je počela da "seče" kačamak u svom tanjiru, a mi smo je pratile, svaki put - kao da tu "lekciju" nismo odavno naučile.

"Sad tražite tatu!" – rekla je jednom, a sestra i ja smo se pogledale, ne znajući šta znači da "tražimo tatu".

"Gde da ga tražimo?" – pitale smo skoro u glas.

"Pa u tanjiru!" – bio je bakin odgovor.

"A šta tata radi u tanjiru? I kako je on u tanjiru?" – nismo uopšte znale o čemu se radi.

"Ovako kašikom po kačamaku vučete, ulje se podleva i u tom ulju je tata. I onda uzmete na kašiku kačamak s malo ulja."

Baka nije skoro ni završila svoju rečenicu, a sestra i ja smo počele da se smejemo.

"Vama je to smešno" - nastavljala je baka - "jer imate tatu i sa vama je svakog dana, ali oni koji ga nemaju kao ja, znaju vrlo dobro kakav je ukus masnog kačamaka i kad u tanjiru "nađu tatu". To se tako govorilo, i kad sam ja bila mala, a setićete se jednom mojih reči."

Kao da je bila vidovita! Tačno se, svaki put, setim njenih reči kad, doduše tek ponekad subotom, za doručkom jedem kačamak preliven samo s malo vrelog ulja i kad u tom, tako masnom kačamaku, "tražim svog tatu".


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar