Slike sećanja Alise Salopek: Radišićeva - prečica
Autor: Redakcija
12.11.2014.

Čudno je kako vam se imena nekih ulica prosto urežu u sećanje. Da ste namerno želeli da ih zapamtite, bilo bi teško, ali višegodišnja svakodnevna prolaženja nekim ulicama prosto ostave zauvek trag u nama.

Radišićeva u Somboru. Za neke na sasvim drugom kraju grada, za neke "tu negde", ali ta ulica sa imenom koje nije tako "zvučno" niti u njoj ima nekog posebno značajnog objekta da bi bila poznata mnogima, osim stanarima ili redovnim njihovim gostima, ostala je u mom sećanju i to kao "prečica". Ostala je u sećanju nas putnika koji smo njome svakodnevno išli tom tzv. prečicom, od železničke stanice do nekadašnjeg Doma JNA, a današnjeg Doma Vojske koji više i nema tu ulogu, potom dalje prema gradu i svako ka svojoj školi. Ostala je u sećanju, ne možda toliko imenom, koliko našim stopama u njoj.

Juče sam prolazila nekim novim i starim ulicama grada u kom živim. Ne bih sad mogla da nabrojim niti jedan naziv ulica kojima sam išla, niti jedno ime. Znam samo put kojim sam išla.

Danas, samo jednim pogledom na nekoj adresi nađenoj na internetu, sećanja su me vratila na "prečicu" od somborske železničke stanice prema gradu, i na onaj plavi pravougaonik s belim slovima imena ulice na zidu prve kuće kad se pređe put od parka. Valjda to tako biva u životu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar