Tegobe u trudnoći koje su sasvim normalne
Autor: Redakcija
11.03.2019.

Tokom trudnoće, organizam žene se menja, zbog čega se trudnoća često i naziva drugo stanje. U želji da ceo gestacijski period i sam čin porođaja proteknu u najboljem redu i da rodi zdravo dete, svaka žena pokušava da dođe do što većeg broja informacija o trudnoći, kako bi bila spremna da reaguje na pravi način u svakom trenutku.

U trudnoći se kod većine žena javljaju određene tegobe i bolovi koji mogu da uplaše trudnicu, ali koji su sasvim normalni i bezopasni. Trudnice često imaju probleme sa bolovima u leđima, nogama, dojkama, zatim probavne smetnje, probleme sa nedostatkom vazduha, opsipacijom... Ovaj članak pomoći će vam da shvatite zašto se javljaju sve ove tegobe, ali i da nađete načine da ih ublažite ili potpuno otklonite. Uz pomoć ovih saveta olakšajte sebi trudnoću .

Bol u donjem delu leđa

Hormoni u trudnoći omekšavaju i rastežu ligamente karlice i kičme, te vrše dodatni pritisak na vaša leđa i zglobove. U kasnijoj fazi trudnoće može se javiti intenzivan bol u leđima , zavisno od položaja bebe u stomaku.

Da bi ste olakšali ove tegobe, vodite računa o držanju, hodajte i sedite sa ispravljenim leđima. Uvek sedite na stolici sa naslonom koji će vam pružiti oslonac (koristite jastuke ako je potrebno). Kada nešto podižete, savijajte se u kolenima, a ne u struku. Ako osećate snažniji bol, relaksirajte se tako što ćete se spustiti na pod „na sve četiri“ i saviti leđa u luku. Opustite se i ponovite vežbu nekoliko puta. Masaža takođe može da pomogne.

Sve ovo možete primenjivati isključivo ako je u pitanju trudnoća bez komplikacija, dok kod visokorizične trudnoće primenjujte isključivo one aktivnosti koje vam predloži vaš lekar.

Stomačni bol u trudnoći

Pri kraju trudnoće, težina stomaka trudnice opterećuje abdominalne mišiće zbog čega se javljaju bolovi u donjem delu stomaka . Ukoliko se i kod vas jave ovi bolovi, ne paničite, već pokušajte da olakšate sebi. Da bi ste ublažili bolove, potrebno je pre svega da se odmarate. Ako provodite dosta vremena u toku dana na nogama, iskoriste svaki trenutak da se odmorite. Savetuje se i korišćenje pojasa za stomak trudnice.

U nekim situacijama bol u stomaku može da bude zabrinjavajući:

  • Ako se u ranoj trudnoći javi snažan bol u stomaku, on može da ukazuje na ektopičnu (vanmateričnu) trudnoću, kada se oplođena jajna ćelija razvija van materice.

  • U kasnijim gestacijskim fazama bolovi u stomaku mogu da budu znak preeklampsije, koja predstavlja ozbiljnu komplikaciju trudnoće. Ovo je razlog za hitno obraćanje lekaru.

  • Takođe, svaki stomačni bol koji traje duže od sat vremena je znak da je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Bolne grudi u trudnoći

Hormoni u trudnoći izazivaju uvećanje mlečnih kanala, pripremajući na taj način dojke za dojenje. One mogu biti jako osetljive i bolne, a to je i jedan od prvih znakova da je žena trudna. Da bi ste olakšali sebi, nosite grudnjak kjoi pruža potporu dojkama. S obzirom na to da će se veličina grudi menjati (rasti) tokom trudnoće, vodite računa da veličinom grudnjaka pratite rast dojki.

Nedostatak vazduha

Nakon 34. gestacijske nedelje, materica počinje da pritiska dijafragmu i pluća, tako da svaka pojačana aktivnost, kao što je na primer penjanje uz stepenice, može da vas ostavi bez daha.

Trudite se da što više odmarate. Sedite ispravljenih leđa i spavajte u uzdignutom položaju sa jastucima ispod glave i leđa .

Nedostatak vazduha takođe može da bude znak anemije (smanjen nivo hemoglobina koji prenosi kiseonik u krv), astme ili plućne infekcije. Ako su prisutni i drugi simptomi, kao što su, na primer, povremena vrtoglavica ili kašalj, obratite se lekaru.

Proširene (varikozne) vene u trudnoći

Količina krvi u telu trudnice povećava se kako odmiče trudnoća. Pri tome, hormoni omekšavaju zaliske koji usmeravaju krv kroz vene i nazad u srce, zbog čega krvni sudovi postaju manje efikasni . Krv se skuplja u venama odmah ispod kože, one se šire i postaju izuzetno vidljive.

Da biste ublažili simptome proširenih vena, držite noge u podignutom položaju kad god imate priliku, jer ćete na taj nači podstaći cirkulaciju krvi nazad ka srcu . Izbegavajte da predugo stojite. Svakodnevna šetnja ubrzanim korakom ili plivanje odlične su fizičke aktivnosti za poboljšanje cirkulacije. Vežbajte stopala – sedite, podignite jedno stopalo i palcem pravite kružne pokrete – pa zatim to isto uradite i sa drugim stopalom. Nosite specijalne čarape za trudnice od prvih dana trudnoće.

Otečeni zglobovi u trudnoći

Višak tečnosti u tkivima je normalna pojava tokom trudnoće. Tečnost se nagomilava u stopalima i zglobovima, naročito ako morate duže vremena da provedete u stojećem položaju i ako je previše toplo. Usled toga, javljaju se otekline na zglobovima. Da bi ublažili otok, odmarajte što je više moguće i to sa podignutim nogama.

U nekim, srećom retkim slučajevima, oticanje zglobova može da ukazuje na preeklampsiju. Ginekolog će pri svakom redovnom pregledu proveriti koliko se tečnosti skuplja u ugroženim tkivima, ali ako primetite iznenadno oticanje stopala, nožnih zglobova, lica ili šaka, hitno se obratite lekaru radi detaljnije provere.

Vrtoglavica u trudnoći

Predugo stajanje, toplo vreme i naglo ustajanje iz sedećeg ili ležećeg položaja, često mogu uzrokovati vrtoglavicu kod trudnica. Pojačana potreba materice za krvlju, u kombinaciji sa nagomilavanjem krvi u nogama, smanjuju količinu krvi koju dobija mozak, usled čega se javlja vrtoglavica.

Lezite sa podignutim stopalima na jastuku, tako da budu u višem položaju u odnosu na vašu glavu. Usporite pokrete, nemojte naglo da ustajete, posebno ne nakon jutarnjeg buđenja.

Vrtoglavica kod nekih trudnica može da nastane i kao posledica anemije u trudnoći. Da bi ste prevenirali anemiju, obezbedite potreban dnevni unos namirnica koje su bogate gvožđem , kao što su crveno meso, zeleno lisnato povrće, suve kajsije ili tamna čokolada. Lekar može da vam prepiše i preparat gvožđa, ali ga nikako nemojte uzimati bez prethodnog dogovora sa lekarom.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar