Šta zapravo podrazumevaju mali i veliki servis automobila
Autor: Redakcija
28.09.2018.

Vožnja automobila je aktivnost koja je postala svojstvena velikom broju ljudi, kojima automobil predstavlja deo svakodnevice i pomagalo bez koga ne bi mogli. Sve ovo je i razlog velikom povećanju broja automobila koji se mogu naći na ulicama širom sveta. Gotovo 50% svetske populacije je vozač ili poseduje automobil koji vozi barem jednom nedeljno.

Vožnja automobila je nešto što se vremenom nauči, ali ono što automobil zahteva je i redovna provera ispravnosti koja prema novim pravilima može biti veoma zahtevna, zatim registracija vozila i sipanje goriva koje postaje jako skupo u današnje vreme. 
 
Pored toga, potrebno je povremeno pogledati ispravnost manjeg ili većeg broja delova, a posebno je bitna provera automobila pred zimu, i izvršiti veliki i mali servis.
 
Veliki i mali servis su jako bitni redovni servisi koje je potrebno izvršiti na određenom broju kilometara u skladu sa preporukama proizvođača, kako bi se očuvala ispravnost vozila i produžio njegov životni vek.
 
Mali servis na svakih 10 do 15 hiljada kilometara
 
Mali servis automobila spada u redovno održavanje automobila i ima preporučeni interval rada koji zavisi od vrste motora, automobila i proizvođača. Uobičajena praksa je da se radi na svakih 10 do 15 hiljada kilometara ili godinu dana, ukoliko se ova kilometraža za to vreme ne pređe. Ipak, nekada je potrebno ovaj servis raditi i češće i to u situacijama kada automobil vozite u ekstremnijim uslovima u kojima se delovi automobila brže troše.
 
Mnogi moderni automobili imaju i kompjuterski podsetnik koji izbacuje poruku na ekranu kada je potrebno izvršiti mali servis, pa ne morate brinuti o tome. Uvek je preporučljivo beležiti kada je izvršen poslednji mali servis u servisnoj knjižici, i na taj način olakšati ovaj proces.
 
Mali servis automobila gotovo po pravilu obuhvata proveru delova i zamenu sitnih delova, među kojima su:
 
- Provera kočionih i rashladnih sistema
- Provera rada samog motora kao i elektronike
- Promena motornog ulja i sipanje potpuno novog
- Zamena filtera ulja, vazduha i goriva
 
Jako je bitno da se ulje koje se sipa u automobil bude istog sastava kao prethodno, u skladu sa preporukama koje daje proizvođač motora.
 
Mali servis je jako jednostavan i nekada je moguće odraditi ga samostalno u sopstvenoj garaži. Sve što je potrebno su jednostavni alati i malo veštine za obavljenje ovog posla. Međutim, ukoliko niste sigurni u svoje mehaničarske sposobnosti i znanja, svakako je preporučljivo da posetite najbližeg majstora koji ceo mali servis može uraditi za nešto manje od dva sata.
 
Veliki servis je znatno komplikovaniji od malog servisa
 
Veliki servis je dosta komplikovaniji od malog servisa i ne predstavlja nešto što se radi jako često. Interval za veliki servis je znanto duži i takođe zavisi od proizvođača kao i samog motora, ali i načina vožnje i uslova u kojima se vozi. Uglavnom su preporuke da se veliki servis radi na otprilike između 90 i 160 hilljada kilometara.
 
Ukoliko niste sigurni kada je potrebno izvršiti veliki servis automobila, poželjno je da se konsultujete sa ovlašćenim servisom ili pročitate u upustvu proizvođača ukoliko ga posedujete. Sve u svemu, veliki servis je znatno teži za izvođenje i nije ga moguće bezbedno izvršiti u sopstvenoj garaži. Pored toga, njegova cena može biti i po nekoliko puta viša od cene malog servisa.
 
Kad je u pitanju Veliki servis delovi koji se menjaju se jako malo razlikuju se od motora do motora, a glavna razlika je u tome da li motor ima zupčasti kaiš ili lanac koji pokreće motor. Među delovima za veliki servis su:
 
- Zupčasti kaiš ili lanac
- PK kaiš
- Španeri
- Pumpa za vodu
- Provera akumulatora
- Ulje menjača(po nekada)
- Kočiono ulje
- Svećice
- Provera stanja amortizera
 
Nadamo se da ste shvatili važnost ovih redovnih servisa koje je potrebno raditi na samom automobilu. Oni zaista mogu pomoći da bezbednije vozite svog četvorotočkaša što je više moguće. Trošak ovih servisa nekada nije mali, ali se definitivno isplati kada je u pitanju ispravnost i bezbednost automobila. 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar