Šta je alopecija i kako se rešiti problema gubitka kose?
Autor: Redakcija
21.12.2018.

Jako opadanje kose jeste problem koji u današnje vreme, usled sve stresnijeg načina života, pogađa ljude različitih godina, a osim stresa - uzroci za ovaj problem mogu biti različiti. Opadanje i rast nove kose jeste prirodan proces tokom kojeg se dlake na glavi obnavljaju, ali jako opadanje kose koje ostavlja posledice poput ćelavosti može imati i ozbiljnije konotacije, pa je potrebno obratiti se lekaru. Iako jako opadanje kose uglavnom doživljavaju muškarci u srednjim godina usled genetskog faktora koji dovodi do problema poznatog kao androgenetska alopecija, u pojedinim slučajevima i žene mogu biti suočene sa gubitkom gose.

Šta je u stvari alopecija i kako nastaje? Alopecija predstavlja pojavu koju prati jako odapadanje kose i uopšte dlaka sa različitih delova tela, a može obuhvatiti velike ili male površine na koži. Shodno ovome, postoje nekoliko različitih tipova alopecije, a najpoznatija je androgenetska alopecija čiji je uzrok za jako opadanje kose genetika! Osim ovoga, kao uzročnici pojave kakva je alopecija javljaju se i različite bakterijske i gljivične infekcije, loša krvna cirkulacija, hormonski poremećaji, neuhranjenost, menopauza, anemija, dijabetes, bolesti štitaste žlezde, a jako opadanje kose prouzrokuje i hemoterapija i određene druge bolesti.

Ukoliko je kod vas izraženo jako opadanje kose koje se iznenadno pojavilo, moguće da je reč o prolaznom periodu, pa nemojte odmah paničiti. Međutim, ukoliko jako opadanje kose traje duže vreme, a znate da imate i genetske predispozicije za ćelavost, kao i da alopecija kod vas nije uzrokovana stresom – konsultujte se sa lekarom koji će ispitati faktore zbog kojih je došlo do ove pojave i savetovati vas šta dalje da učinite po ovom pitanju.

Androgenetska alopecija nije bolest i ne može se izlečiti, ali transplantacija kose može dovesti do toga da ponovo budete zadovoljni svojim odrazom u ogledalu i da promenite svoj lični opis! Kada je u pitanju transplantacija kose, iskustva nam govore da je ovo jedino pozitivno i dugotrajno rešenje ukoliko ste izgubili kosu na pojedinim delovima glave.

Kako se izvodi transplantacija kose - iskustva i efekti?

Ukoliko kod vas alopecija nije toliko izražena, odnosno kosa je tek počela da vam opada, ali gubitak nije mnogo izražen – ne morate žuriti sa presađivanjem kose, jer je moguće da ćete nakon transplantacije izgubiti još vlasi na drugim delovima glave, pa efekti mogu biti i nezadovoljavajući. Međutim, ukoliko vam je jako opadanje kose napravilo estetski problem praćen i drugim negativnim posledicama kao što je manjak samopouzdanja, depresija i slično – transplantacija kose je i te kako poželjna! Takođe, kada ste već izgubili kosu na određenoj regiji glave i odlučite da je za vas idealno rešenje transplantacija kose – iskustva i reakcije nakon ovog zahvata bi trebalo da budu krajnje pozitivna!Naravno, ukoliko ste potpuno oćelavili - presađivanje kose nije moguće uraditi, jer je ovaj zahvat moguće sprovesti samo uz transplantaciju vaše dlake sa jedne regije glave na drugu.

Nemojte da se zavaravate da će vam različite kreme i losioni, ma koliko skupi bili, pomoći u rešavanju ovog problema. Ovo i jeste prvestvena nedoumica svakog potencijalnog kandidata kada je u pitanju transplantacija kose – iskustva koja ste imali u vezi sa ranijim tretmanima protiv opadanja kose nisu bila pozitivna i vi ste verovatno izgubili veru i nadu da išta možete promeniti! Takođe, ako ste čitali komentare na forumima na kojima se pominje zahvat kakav je transplantacija kose, iskustva na koja ćete naići su različita. Sve ovo može da vas pokoleba, ali ako ste zainteresovani za presadjivanje kose – cena ne treba da bude prvenstveni faktor na osnovu kojeg ćete se odlučiti za kliniku na kojoj ćete uraditi transplantaciju, jer ćete vrlo lako upasti u ruke nepouzdane klinike i nedovoljno iskusnih lekara!

Ukoliko vam je potrebna transplantacija kose, iskustva koja ćete imati nakon zahvata mogu biti pozitivna samo u slučaju kada se dobro raspitate o stručnosti lekara, kao i o kredibilitetu klinike u kojoj planirate da se podvrgnete transplantaciji. Stručan i iskusan tim lekara i kompletna usluga koju pruža bolnica „Colić“ zasigurno će vam pružiti pozitivnaiskustva. Na prvom pregledu je potrebno detaljno ispitati istoriju problema, dati lekarima informacije o genetskim faktorima i eventualnim drugim uzrocimakoji su mogli dovesti do gubitka kose, kao i uraditi kompletnu analizu zdravstvenog stanja.

U razgovoru sa specijalistom doći ćete do najboljeg rešenja za vaš problem i saznati kako se sprovodi FUE metodakoja je jedna od najzastupljenijih i najsavremenijih za presadjivanje kose. Cena u bolnici „ Colić“ varira u zavisnosti od broja dlaka koje će biti presađene, a ovo je svakako individualno pitanje. Takođe, jedna od vrlo bitnih stavki za najbolje efekte kada je u pitanju transplantacija kose ( iskustva koja ćete imati u direktnoj su posledičnoj vezi sa tim ) jeste nega odnosno higijena glave! Lekari će vam detaljno objasniti kako treba da se ophodite prema regiji na kojoj je rađena transplantacija kose – iskustva mogu biti pozitivna samo ukoliko se striktno pridržavate svih saveta i uputstava u post-operativnoj fazi.

Presadjivanje kose – cena i faktori koji utiču na njeno određivanje

Što se tiče FUE metode za presadjivanje kose, cena se uglavnom određuje prema broju graftova koje je potrebno sa donorne regije usaditi u regiju na kojoj ste izgubili kosu. Broj graftova preporućiče vam stručan i iskusan tim, kako bi se postiglo najbolje moguće rešenje u smislu gustine i prirodnog izgleda kose. Zato se u bolnici „Colić“ cena kreće od 1000 – 4000 €. Kao što smo već rekli, za presadjivanje kose cena ne sme biti glavni faktor. Znajte da što je klinika pouzdanija, a lekari iskusniji i stručniji - za presadjivanje kose cena će biti veća! S obzirom na to da će transplantacija, pod uslovom da ste odabrali dobru kliniku, promeniti vaš izgled i vratiti vam osmeh na lice – jedino o čemu treba da razmišljate jeste kako da uživate u životu nakon transplantacije kose!

Autor teksta: Biljana Radojčić

Foto: Pixabay / Pexels


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar