Novembarske slave i cvetni pokloni
Autor: Redakcija
13.11.2018.

Jesen i novembar - vreme kada kreću slave, kada se obeležava krsno ime i kada je zagarantovano dobro raspoloženje, radost i veselje. Vesele se Srbi kada proslavljaju sveca, zaštitnika kuće, a vesele se i oni koji idu na slave. Iako se običaji i načini proslave krsnog imena razlikuju od kraja do kraja, jedno je sigurno. Vole domaćini da pripreme gozbu za svoju goste, a domaćice iz godine u godinu smišljaju nove recepte i pripremaju svakojake đakonije.

Vreme slava u srpskoj tradiciji poznato je od davnina. Važili su Srbi za zemljoradnički narod, a pošto je u letnjim mesecima bilo posla na njivi, reši crkva da preuzme pitanje proslavljanja zaštitnika kuće u svoje ruke i odredi da se krsna slava uglavnom proslavlja od početka jeseni do ranog proleća.

Sada već tradicija i običaji nalažu da se na slavu ne ide bez poklona. Nekako volimo mi, Srbi, da darujemo drage i bliske osobe. A kada je poklon za krsnu slavu u pitanju, raskošni buket cveca ne sme za domaćicu da izostane.

Krsna slava - tradicija po kojoj se Srbi prepoznaju

Nadaleko je poznato da smo jedini narod koji proslavlja krsno ime. Porodični svetac predstavlja jedno od glavnih obeležja nacionalne kulture Srba, a tradicionalno se porodica, rodbina i prijatelji okuplja za vreme ovog porodičnog praznika.

Kod nas se slavi preko 80 svetaca, a koju vi slavu slavite?

Tri najpoznatije novembarske slave su Mitrovdan, Đurđic i Aranđelovdan.

Ako ste gosti, spremite se, red je da kupite lepe poklone! Ako ste domaćini i vi se spremite, ugostite svoje prijatelje kako dolikuje!

Pokloni koji se najčešće nose na slavu su kafa, vino i bombonjera, a često i buket cveca. Neka vaš buket cveca za domaćicu ove godine bude drugačiji. Cvetni aranžmani su idealni u ovakvim prilikama, a još ako se odlučite za neki neobičan cvet ili uz cveće ponesete i omiljenu bombonjeru, sigurno nećete pogrešiti. Mnogo zanimljivih cvetnih aranžmana ima u ponudi cvecara online, među kojima možete naći i raskošni buket cveca baš po svojoj želji.

Pokloni za slavu – cvetni aranžmani, knjiga, cveće u saksiji…

Kada niste sigurni šta da kupite kao poklon za slavu, nećete pogrešiti ako izaberete:

- Poklon za domaćinstvo – šolje, čaše, ukrasne činije i dr;

- Omiljenu knjigu za prijateljicu;

- Cveće u saksiji ;

- Neobični buket cveca sa bombonjerom.

Raskošni cvetni aranžmani sačinjeni od različitog cveća nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a ako želite možete kupiti i cveće u saksiji. U vreme slava prodaja cveca je u ekspanziji, pa ne iznenađuje što se uz kupljeni slavski poklon naručuju i cvetni aranžmani za prijateljicu, drugaricu, sestru, majku ili kumu.

Znate li koji cvet vaša kuma najviše voli? Orhideja, ruže ili ljiljani?

Ruža, svi dobro znamo, simbol je iskrene i duboke ljubavi. Cvetni aranžmani koji sadrže ruže uvek očaraju, a pogotovu određeni buketi koje naša cvecara online nudi.

U posebnoj prilici poklonite orhideju. Eto, slava je odlična prilika, zar ne? Darujte orhideju u saksiji i oduševite svoje drage osobe. Poklonite ljiljane i pokažite koliko ste privrženi vašoj prijateljici i stavite joj do znanja da je obožavate.

Pokloni treba da budu drugačiji i da skrenu pažnju na sebe, zato ne čekajte. Pravi trenutak je da pogledate koje sve cvetne aranžmane vam cvecara online nudi.

Foto: Pixabay / Free-Photos


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar