Nepobedivi beli luk najbolji prirodni antibiotik
Autor: Redakcija
27.12.2018.

Beli luk se od davnina smatra najboljom zaštitom od svih nevolja i tegoba. Inače, on je član biljne porodice Allium, u kojoj su još crni luk, mladi luk, praziluk i vlašac .

Kada je reč o zdravlju, za konzumiranje belog luka postoje brojni razlozi, uključujući zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, kancera i gojaznosti.

Takođe, konzumiranje belog luka jača imunitet, zbog čega je osnova prirodne prevencije bolesti.

U nastavku saznajte za šta je sve dobar ovaj čuveni prirodni antibiotik I kako trebate pravilno da ga pripremate I dozirate…

Brojni su zdravstveni benefiti belog luka

Sve zdravstvene koristi ove začinske biljke se zasnivaju na snažnom antimikrobnom delovanju, antioksidantskim svojstvima i stimulativnim efektima na digestivni sistem.

Studije potvrđuju da konzumiranje belog luka povećava prirodni priliv vodonik-sulfida.To je važan antioksidans koji prenosi ćelijske signale za opuštanje zidova krvnih sudova i povećanje dotoka krvi. Ovo svojstvo može da objasni efekte belog luka u zaštiti srca i odbrani od brojnih tipova kancera.

Mnogi fitoterapeuti koriste beli luk, često i u kombinaciji sa probioticima, za lečenje gljivičnih infekcija gastrointestinalnog trakta. Odlično se pokazao I kod disbioze (poremećaj ravnoteže bakterijske flore u sistemu za varenje).

Osim toga, beli luk može pomoći u normalizaciji lipidnog statusa i lečenju različitih internih infekcija, kao i infekcija kože.

Ovo su samo neke od zapanjujućih koristi belog luka za ljudsko zdravlje:

Sprečava nastanak kancera i najtežih bolesti

Istraživanja ukazuju da beli luk može sprečiti nastanak i pospeši lečenje kancera jetre. Takođe, deluje preventivno i na kancer pluća, želuca, jednjaka, debelog creva, kože i pluća.

Beli luk sadrži antikancerogenu materiju kvercetin, flavonoid sa antiupalnim i antioksidantnim dejstvom, zatim antimikrobnu materiju aliksin, kao i alicin, koji ubija kancerozne ćelije. Utvrđeno je da se rizik od kancera organa za varenje smanjuje za 50% kod osoba koje najviše konzumiraju beli i crni luk.

Zapisi o ovoj primeni belog luka datiraju još iz starog Egipta.

Istraživači iz Nemačke i Austrije su obavili analizu svih objavljenih meta-analiza (pregled višestrukih studija), o svojstvima belog luka.

Njihov jedinstveni zaključak je da sirovi beli luk i preparati od belog luka ispoljavaju određena pozitivna dejstva na indikatore i biomarkere kardiovaskularnih oboljenja.Obično bez ikakvih ozbiljnih nuspojava.

Drži hipertenziju pod kontrolom

Oko 30% svetske populacije pati od hronično povišenog krvnog pritiska, što je alarmantno.To ujedno može da bude indikator srčanog ili moždanog udara u budućnosti.

U nedavno okončanoj američkoj studiji, u kojoj je 88 hipertoničara uzimalo ekstrakt belog luka u periodu od 12 nedelja došlo je do pozitivnih rezultata.

Naime, uočena je redukcija perifernog i centralnog krvnog pritiska, naročito kod onih sa nekontrolisanom hipertenzijom. Naravno, to ne znači da sme da se zanemari stručna pomoć kardiologa .

Ekstrakt belog luka takođe može da pomogne u slučaju ateroskleroze.

Čuva zglobove i hrskavicu

Britanski istraživači su utvrdili da su slučajevi osteoartritisa kuka mnogo ređi kod žena u čijoj su ishrani zastupljene velike doze alijuma (uključujući beli i crni luk i praziluk).

U drugoj studiji je otkriveno da hemijska materija u belom luku - dialil-disulfid - ograničava delovanje enzima koji oštećuju hrskavicu zgloba.

Beli luk povećava odbrambene sposobnosti organizma

Rezultati brojnih studija nedvosmisleno ukazuju na imunološki protektivna svojstva belog luka.

Više od 100 sumpornih materija u njegovom sastavu efikasno uništava bakterije i eliminiše infekciju. Zbog ovog dejstva, beli luk je korišćen za sprečavanje gangrene u oba svetska rata.

U studiji je utvrdeno da svež ekstrakt belog luka može da poveća senzitivnost patogena na delovanje antibiotika, zbog čega je terapija efikasnija.

Ekstrakt belog luka može da utiče na funkcije imunoloških ćelija, čime se ublažavaju simptomi.

Mogu ga jesti I dijabetičari

Naučnici su saznali da beli luk zaista povećava osetljivost na insulin i druge povezane metaboličke poremećaje, bar kod laboratorijskih životinja.

Pored toga, beli luk može znatno da obori nivo glukoze u krvi na prazan stomak, štoje za većinu dijabetičara jedan od preduslova dobre regulacije bolesti.

Za postizanje ovih efekata, najbolje je jesti sirov beli luk

Prirodni je izvor prebiotika

Rezultati svih dosadašnjih istraživanja nedvosmisleno pokazuju ogromnu važnost održavanja zdrave (kombinovane) bakterijske flore u digestivnom sistemu. Smatra se da korisne bakterije, ili probiotici, utiču na sve procese u organizmu, od pospešivanja varenja do poboljšanja raspoloženja i mentalnih funkcija.

Baš kao svako živo biće, i probioticima je potrebna hrana, a to su prebiotici. Sirovi beli luk je jedna od najboljih opcija ishrane bakterijske flore.

U ostale namirnice iz ove kategorije spadaju sirovi crni luk, praziluk, špargla, integralno brašno i banane.

Štiti jetru od oštećenja

U jednoj studiji utvrđeno je da biohemijski aktivna jedinjenja u pasti od svežeg belog luka mogu da zaštite jetru od oštećenja.Ona obično nastaju zbog česte primene analgetika (acetminofen).

U drugoj studiji je otkriveno da redovno konzumiranje belog luka može sprečiti akumulaciju masti u jetri, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da smanji nivo ukupnog holesterola i LDL-a (lipoprotein male gustine) u serumu.

Bezbednost i nuspojave usled korišćenja belog luka

Ukoliko planirate da beli luk koristite u terapijske svrhe i u takvim formama i dozama, ipak se konsultujte sa svojim lekarom. Ovo pravilo naročito važi ako ste u drugom stanju, dojite, uzimate medikamentozne terapije.

Pripazite sa konzumacijom belog luka ako bolujete od poremećaja zgrušavanja krvi, funkcije tiroidne žlezde, čira na želucu, ili vam predstoji hirurška i stomatološka intervencija.

Potencijalni problemi uključuju:

1. Interakcija sa medikamentima

Beli luk može da naruši dejstvo brojnih lekova, uključujući nekoliko vrsta koje se koriste u lečenju HIV infekcije.

2. Antikoagulansi

S obzirom na to da beli luk može da razređuje krv, treba ga izbegavati pre hirurške i stomatološke intervencije.Ne sme se korisiti ni slučaju da imate poremećaj koagulacije krvi.

Beli luk može da poveća rizik od krvarenja kada se uzima istovremeno sa antikoagulansima, kao i sa analgeticima (aspirin i nesteroidni antiinflamatomi lekovi).

3. Stomačne tegobe

Konzumiranje belog luka u sirovom obliku može kod nekih ljudi izazvati želučane smetnje, gorušicu ili nadimanje, kao i iritacije kože.

Da biste sprečili stomačne tegobe, eksperti savetuju da popijete čaj od cimeta pre ili nakon obroka sa dosta belog luka.

Domaći recept sa belim lukom za podizanje imuniteta

Za kraj smo vam pripremili jedan odličan savet

Sve što je potrebno jeste da svako veče pred spavanje pojedete jedan ceo čen belog luka. Ništa vam neće bolje podići imunitet preko zime. Preporučuje se da se pridržavate ove terapije 40 dana.

Osim podizanja imuniteta, brojne su dobrobiti ovog prirodnog leka. Zaštitiće vas od prehlada, gripa, bronhitisa i svih drugih sezonskih respiratornih infekcija. Poboljšaće vam krvnu sliku (što se naročito preporučuje obolelima od anemije). Povoljno će delovati I na mokraćnu bešiku, bubrege I ceo urinarni trakt. Uz to beli luk odlično štiti I čisti kožu, pospešuje bolji apetit I još puno toga…

Osim belog luka, postoje I mnoga druga prirodna rešenja za jačanje imuniteta u zimskom periodu. Saznajte koji su najbolji prirodni lekovi protiv prehlade I gripa koji zaista deluju.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar