Kako odabrati najbolju stolariju za vaš dom
Autor: Redakcija
17.12.2018.

Stolarija se ugrađuje u svaki prostor – poslovni objekat, kuće, stanove i terase. To pokazuje da je ogroman značaj odluke o izboru najadekvatnijeg oblika prozora i vrata, koji će pružiti maksimalnu zaštitu prostorija.

Svaki vid stolarije ima ključne karakteristike koje pogoduju korisnicima, daju trajnost i kvalitet tokom protoka dužeg vremenskog perioda. U nastavku teksta iznosimo osnovna svojstva i prednosti tri oblika stolarije – aluminijumske, drvene i PVC.

Kada je dobar izbor aluminijumska stolarija

Aluminijumska stolarija proizvodi se od kombinacije aluminijuma, metalnih materijala i gumenih delova. Ima jaku i stabilnu konstrukciju, pa važi za vrlo izdržljivu i trajnu, bez obzira da li su u pitanju prozori ili vrata. Posebno se preporučuje ugradnja aluminijumske stolarije na poslovne objekte, i to su vrata posebno rasprostranjena na našem tržištu. Posebno je preporučljiva za mesta u kojima je visokofrekventno otvaranje prozora i vrata, zbog velike izdržljivosti i dobrih fizičkih i mehaničkih svojstava, kao i otpornosti na mnoge uticaje. Izrađuje se u procesima u kojima se stavlja odvojen sloj koji štiti od korozije, a vrši se i plastifikacija radi dodatnog ojačanja. Manja su izolacijska svojstva, ali i dalje je ovaj vid kvalitetan i popularan. Za ovaj vid stolarije morate izdvojiti više novca, ali kvalitetom je opravdano. Uglavnom se više ugrađuje u poslovne objekte, prema nekim istraživanjima i iskustvima iz prakse.

Kada je dobar izbor drvena stolarija

Predmeti od drveta uvek su važili za izuzetno kvalitetne. Prozori i vrata proizvedeni od drveta javili su se još decenijama unazad, i njihova upotreba ne jenjava ni u današnjem vremenu. Šarke, ručke za drvena vrata i sistemi dihtovanja izrađuju se uglavnom od metala ili aluminijuma. U pitanju su prozori i vrata visokog stepena kvaliteta, što posledično izaziva i visoku cenu. Pored hrasta i jasena, proizvode se i od čamovine, odnosno smreke, na osnovu čega se formiraju boje stolarije, i formira određena čvrstoća i elastičnost za obradu. U zavisnosti od izabranog drveta razlikuju se i koeficijenti toplotne izolacije: najmanji ima smreka, najveći hrast i jasen. Pravilnom ugradnjom, upotrebom i održavanjem drvo može da traje i do stotinu godina. Za održavanje koriste se tečna sredstva ili određeni lakovi, ukoliko je potrebno nakon više godina obnoviti boju drveta, ili osvežiti stolariju.

Kada je dobar izbor PVC stolarija

PVC stolarija obuhvata prozore i vrata koji se izrađuju od polivinil materijala, najčešće u beloj, sivoj ili nekoj nijansi drveta. U poređenju sa druge dve vrste, ovaj tip ima najnižu cenu, za prilično dobra svojstva koja daje tokom vremena. Osnovna prednost PVC stolarije jesu dobra izolaciona svostva, u pogledu nepropuštanja toplote, hladnoće, buke i drugih zvukova i šumova. Dihtovanje je vrlo dobro, kao i debljina ramova prozora i vrata, što daje odličnu izolaciju doma. Staklo se postavlja u jedan, dva ili čak tri sloja, što rezultira u nešto višoj ceni, ali i boljom zaštitnom funkcijom. Problem je samo što je manje otporna na eksterne uticaje, dejstvo sile i udare, pa može doći do oslabljivanja ručki i šarki, tokom vremenskog perioda. Često se ugrađuje u domove, ali i poslovne prostore, s obzirom na moderan dizajn, veliki izbor dimenzija i boja.

Izbor adekvatne stolarije za vaš dom napravićete ukoliko upoznate celokupnu ponudu na našem tržištu, i razmotrite ono što je vama najpotrebnije u domu: dobra estetika, izrazita izolacija, dugotrajnost, niski troškovi, uštede, ili nešto drugo. Većinu od navedenih svojstava daju i aluminijumska, drvena i PVC stolarija, tako da nećete pogrešiti za koju god da se odlučite.

Foto: Pixabay / paulbr75


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar