Kako odabrati keramičke pločice za kupatilo
Autor: Redakcija
25.01.2019.

Keramika je tradicionalan materijal koji se koristi za proizvodnju najsavršenijih pločica. Od davnih vremena koristila se za izradu kada, sanitarija, oblaganje zidova i podova kupatila, kao i drugih prostorija. Ima odlična svojstva, a samim tim i veliku ulogu u zaštiti i uređenju prostora, što daje i današnju veliku tražnju na tržištima.

Keramičke pločice za kupatilo gotovo su nezaobilazne u najvećem broju prostora: u kućama, stanovima, poslovnim prostorima i drugim javnim mestima. Jednostavnost ugradnje, održavanja, cenovna opravdanost i kvalitet ono je što čini da keramičke pločice za kupatilo budu broj jedan prilikom uređenja ove prostorije.

Birajte bezvremenske umesto trenutno moderne pločice

Keramičke pločice za kupatio danas se izrađuju u različitim dezenima, bojama, veličinama i oblicima. Izbegavajte trenutno moderne jarke boje, jer će sigurno nakon nekog vremena javiti se nova boja koja će biti u modi, a ta će biti zaboravljena. Koristite neutralnije, pastelne boje pločica, sa upadljivijom bojom sanitarija – sivom, braon ili belom na primer. Te boje su uvek popularne i sjajno izgledaju. Ono što je trenutno u modi sigurno će vreme pregaziti, a tradicionalno popularne boje i modeli su uvek pun pogodak. Tu se ubrajaju nijanse bež, bele, braon, sive, teget i sličnih univerzalnijih boja.

Izdvojte više novca za bolju klasu pločica

Kada razmišljate koliko novca je potrebno izdvojiti za keramičke pločice za kupatilo, uvek je dobro uzeti u obzir kvalitet, odnosno klasu, debljinu i dimenzije, ton boja i odsjaj pločica. Ukoliko date nešto više novca po jednom kvadratnom metru za zidne ili podne keramičke pločice za kupatilo, sigurno će to dati efekte ušteda tokom vremena. Naime, kvalitetnije pločice se jednostavnije ugrađuju i lepe na zid ili stare pločice jer teže pucaju, boja je ujednačena, kao i odsjaj.

Takođe, ne postoji potreba za kupovinom skupih hemijskih preparata za održavanje kupatila , čestim zamenama pohabanih pločica ili drugim finansijskim troškovima tokom vremena. Uštede koje ćete imati u ovom pogledu su mnogo veće nego inicijalni izdatak za kupovinu pločica najbolje klase.

Vodite računa o izabranim dimenzijama pločica

Dužina, širina i debljina koju imaju keramičke pločice za kupatilo vrlo je važno svojstvo. Tačnije, u zavisnosti od veličine prostorije izaberite odgovarajuću dimenziju. Pločice koje se ugrađuju na zidove i podove u manjim kupatilima ne treba da budu prevelike, jer će još više ugušiti mali prostor. Takođe, mogu se teže lepiti i zadržavati na zidovima, što naknadno može biti veliki problem i zahtevati renoviranje. Birajte pločice kvadratnog ili pravougaonog oblika nekih manjih ili srednjih dimenzija, jer će se mnogo bolje uklopiti u manje kupatilo. Ukoliko je ova prostorija, sa druge strane mnogo veća, onda su pločice od 50 i više centimetara po jednoj stranici odlično rešenje. Uskladite dimenzije pločica sa veličinom prostra i nećete pogrešiti.

Fugne su bitan faktor ulepšavanja pločica

Fug masa je smesa koja se postavlja između dve zidne ili podne pločice, uvek u jednakom razmaku. Samim tim, sastavni deo su ulepšavanja podova i zidova kupatila. Boje treba da budu usaglašene sa bojom pločica i sanitarija. Međutim, savet je da vodite računa kada birate boju fug mase, jer je bolje da budu tamnije nijanse, ili nejasne boje, kako bi se jednostavnije održavale.

Poznato je da u mnogim kupatilima vlada buđ i vlaga, pa bude najuočljivija baš na ovoj površini između pločica, a vrlo teško se otklanja. Iz tog razloga, bolje je postaviti fugne tamnije boje, usklađene sa sanitarijama na primer, stolarijama ili drugim elementima kupatila. Na taj način će se odlično estetski uklopiti, a da će održavanje biti jednostavno i brzo.

Ukoliko želite da odaberete keramičke pločice za kupatilo, a da budete više godina zadovoljni i mirni u pogledu donete odluke, navedeni saveti vam mogu pomoći. Rukovodite se finansijskim mogućnostima, ali imajte na umu da neke od navedenih karakteristika odvajaju upravo kvalitetne od manje kvalitetnih pločica.

Foto: Pixabay / PDImage 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar