Kada je krajnje vreme za šišanje?
Autor: Redakcija
22.11.2018.

Lepa i negovana kosa je imperativ u svetu lepote. Džaba vam sve ostalo, ako vam je kosa neuredna. Da bi kosa bila zdrava i uredna, pored još milion toga, potrebno joj je i redovno šišanje. Zapravo, bez redovnog šišanja, sve drugo što uradite za svoju kosu možda i neće imati efekta.

Koliko često bi trebalo da posetite svog frizera? Ovo je jedno od najčešće postavljenih pitanja, ali kako nas svakodnevni život prosto ''vozi'', naša kosa ima tendenciju da zauzme zadnje sedište. Pored toga, jednostavno nemamo znanje o tome kada bi tačno trebalo da zakažemo sledeću posetu frizeru. Da li bi trebalo da se šišamo češće ili ređe? Koji je optimalan opseg vremena između dva šišanja? Koje znake nam naša kosa šalje da je spremna za šišanje? Na ova i slična pitanja smo potražili odgovore od stilista za kosu i dobili sledeće informacije.

Koliko vremena treba da prođe između dva šišanja?

Sutra ću, prekosutra ću, sledeće nedelje ću...nikad ću. Koliko puta ste samo odlagali posetu frizeru?

Kosa raste otprilike oko 1-1.5 cm mesečno , što znači da je potrebno nekoliko meseci ili godina da izraste do željene dužine. Dakle, treba vam strpljenje ako želite lepu i dugu kosu. Znamo da dame vole malo dužu kosu i da često pokušavaju sve i svašta kako bi ubrzale rast kose, pa zato neretko odlažu i šišanje u nadi da će tako kosa brže da im raste - ali greška. Velika greška!

Redovno šišanje je zapravo preduslov za bolji i brži rast kose!

Pa, koliko vremena treba da prođe između dva šišanja? Frizeri kažu da bi taj opseg trebalo da bude oko 2 nedelje, s tim što može da iznosi 6-8 nedelja za kosu srednje do veće dužine ili 4-6 nedelja za kratku kosu (uključujući i muškarce). Ako želite da vaša kosa uvek izgleda besprekorno, izaberite što manji opseg vremena između dva šišanja.

Kosa na glavi ne raste istim tempom kod svih ljudi, tako da je ovo vreme individualno. Nikako ne bi trebalo da sačekate da vam krajevi procvetaju i osuše se, jer je to znak da je kosa već počela da pati i da se oštećuje. Zašto lečiti, kad možete sprečiti? Bolje da idete na češće šišanje i da svaki put skratite i barem 0.5-1 cm kose, jer ćete na taj način svojoj kosi pružiti uslove za zdrav i kvalitetan rast. Ako dozvolite da vam krajevi ispucaju i počnu da se listaju, onda će vam mnogo preča zanimacija biti da rešite problem sa suvom i oštećenom kosom, umesto da mislite o tome kako samo da uklonite ove neugledne krajeve.

Koliko često treba da se šišate zavisi i od kvaliteta, teksture i krhkosti vaše kose. Svaki čovek je jedinstven u onome što mu je potrebno za održavanje lepe i negovane kose. Zapamtite, redovno šišanje je jedan od osnovnih faktora za postizanje upravo ovakve kose. Zato, ne odlažite više šišanje i rezevišite svoj termin što je pre moguće!

Šta je jedan od prvih znakova da je kosi potrebno šišanje?

Kada primetite da vam je sve teže da raščešljate kosu, kada vam se kosa brzo mrsi i počne da puca, kada primetite suve i procvetale krajeve - to je alarm da se smesta čujete sa svojim frizerom! Ovo su znaci koje nikako ne smete da zanemarite, jer ako to učinite - čeka vas puno teži posao od samog skraćivanja kose!

Generalno, kraća kosa može da zahteva češće šišanje. Vrsta frizure koju imate često diktira koliko često vam je šišanje potrebno, kao i vrstu nege kose- pa nekada može da se desi da duža kosa ne mora da se šiša i po nekolio meseci, a kratka kosa mora na svakih nedelju-dve dana.

Vaš frizer je taj koji će analizirati vašu kosu, njen kvalitet, volumen, oblik frizure i druge potrebe i na osnovu svega toga postaviti dijagnozu.

Koji su drugi upozoravajući znaci?

Naša kosa je naš alarmni sistem. Bilo koja promena koju primetite, bilo u boji, teksturi, kvalitetu ili volumenu kose - predstavlja upozoravajući znak i momenat kada konačno treba da se javite frizeru. Ukoliko primetite da vam kosa nema više tu jačinu volumena i da je postala opuštena ili imate kovrdžavu/talasastu kosu koja više nije tako kovrdžava/talasasta - trk do frizera.

Gruba tekstura 

Najlakši način da saznate da li je vaša kosa oštećena je da je držite naopako i provučete prste kroz krajeve. Ako se krajevi lepe i osećaju se grubo, vaša kosa je verovatno oštećena.

Nedostatak sjaja 

Oštećenoj dlaci nedostaje sjaj. Dlake prestanu da sijaju kada su oštećene. Sa oštećenom kosom, primetićete da ne postoji sjaj i nakon dubinskog tretmana za kosu.

Procvetali krajevi

Uzmite malo kose i nežno je izvucite. Pazite pažljivo na krajeve kose koje treba da raširite. Ako se krajevi razdvajaju na dva ili više, vaša kosa je oštećena i vreme je da posetite frizera.

Nedostatak vlage 

Dok suva kosa nije uvek oštećena, oštećena kosa je suva. Ako vaša kosa ne može da se regeneriše i bez obzira na sve što pokušavate, to je siguran znak da je oštećena i da joj nedostaje vlaga.Ne brinite, suva kosa postaće prošlost uz ove savete

Lomljenje kose

Ako se vaša kosa čupa i lomi dok se češljate, ili čak i kada prolazite prstima kroz nju, ona je oštećena.

Nedostatak elastičnosti 

Vaša kosa se može istegnuti do određene tačke pre nego što počne da se isteže i puca. Elastičnost oštećene kose je mnogo manja nego kod zdrave kose.

Previše lako se mrsi

Za razliku od zdrave kose, gde su dlake glatke, grube kutikule oštećene kose se brzo umrse, zapetljaju i rezultiraju čvorovima. Suvoća otežava izvlačenje ovih čvorova i često dovodi do oštećenja kose.

Šta možete sami da uradite za svoju kosu?

Dok ne dođe tačan momenat za sledeće šišanje, vi puno toga možete da uradite sami za svoju kosu.

Kada je u pitanju vaša kosa, održavanje zdravog stila života je važnije nego što možete i da zamislite. Istina je kada kažu da vaša kosa odražava vaše dobro zdravlje. Uravnotežena ishrana i zdrav način života, zajedno sa redovnim vežbanjem, mogu pomoći u boljem zdravlju kose.

Uz malo pažnje i napora možete da oživite svoju kosu!

Kako je odnos prema hrani veoma bitan za sve aspekte našeg tela, pa tako i za kosu, a ako se osvrnemo i na to da je kosa sačinjena od proteina - onda obavezno vodite računa šta jedete! Da držite kosu zdravom i jakom, imajte dobro uravnoteženu, zdravu ishranu i pojačajte unos proteina (meso, riba, jaja, mahunarke). Takođe, namirnice bogate gvožđem i vitaminom C podstiču rast i bolji kvalitet kose.

Kako biste povećali rast kose, koristite adekvatna sredstva, pretežno na prirodnoj bazi. Treba koristiti različita ulja kao što su maslinovo ulje, kokosovo ulje i ricinusovo ulje. Ulje prodire polako u skalp i treba da ga ostavite da deluje najmanje dva sata pre ispiranja kose.

Ulje stvara zaštitnu pregradu oko dlake i neguje kosu. Kokosovo ulje je naročito dobro za kosu zahvaljujući svojim masnim kiselinama. Visok sadržaj proteina u ricinusovom ulju popunjava oštećene keratinske ‘’mrlje’’ vaše kose.

Na primer, evo kako da koristite kokosovo ulje za rast kose .

Korišćenje proizvoda poput šampona sa alkoholom ili sulfatima može biti stvarno štetno za vašu kosu. Ako imate kosu koja lako postaje suva, šampon sa alkoholom će je učiniti dodatno suvom i krhkom. Upotreba proizvoda sa puno hemikalija u njima takođe nije dobra za kosu!

Minimizirajte primenu toplote na kosi, bilo fena, prese, figara i drugih pomagala za kosu. Toplota definitivno oštećuje kosu i lišava je vlage, što sve doprinosi lošem kvalitetu i rastu kose.

Redovno pranje kose ne znači da treba da perete kosu svaki dan, naprotiv! Pranje kose na svaka 2-3 dana je sasvim optimalno. Pritom, masaža skalpa može dosta da pomogne u čišćenju i ubrzanju cirkulacije kože glave, što doprinosu bržem rastu kose i njenom boljem kvalitetu. Uostalom, znate već koliko je masaža značajna .

Previše četkanja/češljanja kose je takođe loša ideja! Ovo će izazvati više trenja nego što kosa može da podnese i prouzrokovati lomljenje i razdvajanje dlake. Jeftine četke uzrokuju mnogo oštećenja jer se lakše ‘’hvataju’’ u kosi - zato ih izbegavajte ako želite lepu i negovanu kosu.

Izbegavajte agresivne tretmane za kosu, koji je uglavnom oštećuju i naravno, redovno se šišajte.

Foto: Pixabay / kaleido-dp


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar