ADSL internet: 3 osnovne činjenice koje vam mogu pomoći u izboru ove vrste interne
Autor: Redakcija
10.04.2019.

Iako se tehnologija razvija neverovatnom brzinom, vrlo često mnogi od nas nisu u mogućnosti da sve to isprate i priušte sebi najnovije izume. Pritom, ne govorimo samo o finansijskoj situaciji, već i drugim uslovima koji nas ograničavaju da koristimo najsavremeniju tehnologiju. Uzmimo primer interneta, o kojem ćemo i govoriti u ovom tekstu. Elem, neko nema mogućnost da ima onaj internet koji želi i koji je trenutno najsavremeniji, jer živi negde gde još uvek ne postojie uslovi za takvim internetom i onda je prinuđen da traga za drugim mogućnostima. Dobro je znati da danas bilo gde da živite možete da imate internet, samo je naravno neophodno da porazgovarate sa operaterima koji će da vas upute šta bi bilo najbolje za vas. ADSL internet je, kao i godinama unazad, i dalje veoma popularan. Razloga za to je više, ali je osnovni upravo taj što je njega lako uvesti i imati kvalitetan internet, po vrlo povoljnim cenama. Ukoliko razmišljate o uvođenju interneta i još uvek tragate za pravim izborom, donosimo vam tri činjenice koje treba da znate o adsl-u, kako biste lakše utvrdili da li je to ono što možda vama treba.

ADSL - asimetrična digitalna pretplatnička linija

Krenimo od same skraćenice. Asymmetric Digital Subscriber Line je pun naziv engleske skraćenice ADSL, a prevodi se kao asimetrična digitalna pretplatnička linija. Međutim, ovo je manje važno od samih karakteristika ove vrste interneta. Važno je da se zna kakav je to internet u pitanju i da li vi imate mogućnosti da se odlučite upravo za njega. Naime, za instaliranje adsl interneta potrebna je samo telefonska linija i ukoliko je imate onda nema prepreke da vaš izbor bude adsl.

ADSL ne remeti telefonski signal 

Vrlo važna informacija koju moramo istaći jeste i ta da ADSL nikako ne remeti telefonski signal. Zapravo je vrlo važno da shvatite kako ADSL internet funkcioniše, da biste znali sve prednosti i mogućnosti. Naime, pre svega treba da znate da bez telefonske linije ne možete imati adsl internet, kao što smo već rekli. Telefonska linija ima jedan veoma važan deo, odnosno bakarnu paricu i kroz koju se vrši prenos podataka. Bakarna parica omoguća i telefonske razgovore, ali i protok interneta, jer ima dovoljno prostora i za jedno i za drugo. Ta parica dozvoljava da koristite internet i razgovarate u isto vreme, odnosno da uvek budete dostupni svima. Bakarna parica se deli na tri dela, najmanji deo koristi telefonska linija, dok se za prenos podataka koriste ostale dve trećine. Dakle, jedan deo je za upload, tačnije podatke koji se upućuju na mrežu, a drugi je za download, odnosno za sve one podatke koji stižu do nas sa mreže.

Cena ADSL interneta

Ponuda internet paketa na tržištu je danas zaista velika i raznovrsna. Paketi sadrže različite stvari, a i broj provajdera, koji nude različite usluge je sve veći. Tako, adsl internet, u zavisnosti od paketa, operatera i pre svega izabrane brzine, može koštati od nekih 1000 dinara pa naviše. Ono što treba istaći da je to za sada jedna od najpovoljnijih opcija, ako se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta pružene usluge. Optički internet je svakako savremenija vrsta interneta, koja pruža mnogo veće brzine prenosa podataka, ali je još uvek nedostupna u mnogim delovima Srbije, a i za sada je dosta skuplja opcija. Svakako, ukoliko nemate potrebu za previše brzim internetom, adsl je odlična opcija, a najbolje je uporediti ponude različitih provajdera i pronaći onu ponudu koja najviše odgovara vašim potrebama, a pritom se uklapa i u vaš predviđeni budžet.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar