5 efikasnih načina za reklamiranje na internetu u 2019. godini
Autor: Redakcija
11.03.2019.

Svako ko je uključen u digitalnu sferu – a tu spada većina nas – svestan je da se svet tehnologije neprestano menja. Pre samo desetak godina, ko je mogao da pretpostavi da će virtuelna realnost i veštačka inteligencija postati deo naše svakodnevice? Upravo zahvaljujući razvoju tehnologije, internet danas predstavlja najveće globalno tržište na kome nekoliko milijardi ljudi širom planete traži da kupi neku robu ili uslugu. Zato je digitalno oglašavanje postalo neizostavan deo marketinga svakog malog ili velikog biznisa koji želi da uspe.

Ako se i vi bavite nekim online poslom, sigurno vas zanima kakvi su trendovi za 2019. godinu u svetu digitalnog marketinga. Bez obzira da li želite da predvidite budućnost internet oglašavanja zbog biznisa koji ste tek pokrenuli, ili se jednostavno pripremate za prelazak na nove trendove i tehnologije, od suštinskog značaja je da to učinite na vreme, jer tehnologija napreduje nezaustavljivom brzinom i trendovi se brzo smenjuju. Ići u korak sa potrebama i zahtevima potrošača i ostati relevantan – to su ključni preduslovi za uspeh bilo kog vida internet poslovanja. Predviđanja iz ovog teksta rađena su detaljnom analizom, a skupli smo ih sa raznih web lokacija.

#1 Sadržaj prilagođen mobilnim uređajima i video sadržaj

Kreiranje sadržaja za mobilne uređaje nije nov koncept, ali je poslednjih godina postalo sve značajnije, pogotovo kada su u pitanju video zapisi, s obzirom da se video sadržaj može lako optimizovati za nove pametne telefone i tablete i da privlači pažnju korisnika.

Sa blizu 4 milijarde korisnika i sa očiglednom tendencijom daljeg rasta, naravno da oglašivači nipošto ne žele da zaobiđu to ogromno tržište mobilnog interneta. Svet mobilnog marketinga ima puno prostora za još veći rast, a da bi sadržaji bili prilagođeni mobilnim uređajima morali bi da idu u korak sa inovacijama u mobilnoj tehnologiji.

Šta čini sadržaj prilagođen mobilnim uređajima dobrim

Vizuelno atraktivni video zapisi koji se mogu reprodukovati i bez zvuka su možda najbolji primer. Oni se mogu lako pokretati na mobilnim telefonima, tabletima i desktop računarima, što praktično znači da se marketinška poruka sa ovih video zapisa lako prenosi globalnim online tržištem.

#2 Influence marketing

Angažovanje influensera je jedan od najboljih načina da iskoristite prednosti nativnog oglašavanja . Ali, pored postavljanja nativnog oglasa, influenseri takođe imaju zadatak i da promovišu vaš brend kod potrošača i da povećaju njihovu svest o brendu.

Ko su u stvari influenseri?

Korišćenje društvenih mreža je jedan od najefikasnijih načina uspešnog oglašavanja na internetu, a društvene mreže su kao stvorene za influensere. Najkraće rečeno, influenseri su uticajni korisnici društvenih platformi. Publika im veruje i prati njihove aktivnosti na mreži. Oni koriste svoj uticaj za nezvaničnu promociju brendova i mogu da od svojih pratilaca stvore vaše potencijalne kupce .

To su, na primer, bivši sportisti koji su postali promoteri određenih brendova. Verovatno biste mogli da ih nabrojite bar nekoliko. Sigurno im je potreban novac nakon penzionisanja, a njihov uticaj je i dalje ogroman. Marketari taj uticaj mogu da iskoriste.

Preko društvenih mreža povezan je ogroman broj ljudi, a u njihovom središtu su upravo influenseri.

#3 Proširena realnost

Proširena realnost je relativno nova tehnologija, koja se tek razvija i nastaviće da raste u godinama pred nama. Verovatno se sećate velike Pokemon Go manije iz 2016. godine. Ova mobilna igra u proširenoj realnosti, od jula 2016. godine, kada je prvi put plasirana u javnost, pa do februara 2019. ima više od milijardu preuzimanja i svojim tvorcima donela je dosadašnju zaradu od 3 milijarde dolara. Sa početnih 150 vrsta, danas ima 460 različitih Pokemona. Tako je jedna mobilna aplikacija sa video igricom koja je zaludela svet, u stvari otvorila vrata proširenoj realanosti kao univerzalnom, poznatom modelu medija.

Angažovanje potrošača je glavni aspekt online oglašavanja i upravo to je polje gde marketari mogu da koriste prednosti proširene realnosti za svoje reklamne kampanje. Proširena realnost omogućava interakciju između stvarnog i digitalnog sveta preko samih korisnika. Na ovaj način, potrošači se više angažuju uz pomoć povratnih informacija, što je odlična prilika da im se predstave proizvodi i usluge na jedan potpuno novi, inovatnivi način koji značajno unapređuje korisničko iskustvo.

Evo jednog odličnog primera kampanje uz pomoć proširene realnosti, koju je sproveo svetski poznati brend Timberland:

 

#4 Veštačka inteligencija i alati za automatizaciju

Internet se neprestano širi i menja, a digitalni marketing postaje sve više i više zavistan od podataka. Istovremeno, veštačka inteligencija prati ovaj trend i postaje „još pametnija“. Veća količina prikupljenih podataka koju omogućavaju savremeni sistemi veštačke inteligencije, za rezultat ima viši nivo automatizacije, što svima olakšava posao:

  • oglašivačima, jer lakše targetiraju publiku,

  • izdavačima, jer mogu lakše da unovče svoje resurse,

  • korisnicima, jer lakše dolaze do željenih informacija i ponuda.

Najveća prednost automatizacije je ta što je ona vremenski i ekonomski efikasna. Sistemi veštačke inteligencije u stanju su da obrade ogromne količine podataka za veoma kratko vreme i da omoguće korišćenje tih podataka kroz automatizaciju. Tako marketinške poruke lako stižu na pravu adresu – do ciljane publike.

Kako koristiti veštačku inteligenciju i automatizaciju

Kreiranje profila kupaca može da bude teško jer ih treba pratiti u realnom vremenu, na više kanala. Automatizacija procesa omogućava trenutni uvid u dragocene podatke u realnom vremenu. Korisničko iskustvo i sistemi podrške korisnicima mogu se automatizovati i značajno poboljšati korišćenjem naprednih sistema veštačke inteligencije kao što je „Chatbot“.

#5 Nativno oglašavanje

Granica između nekomercijalnog sadržaja i sadržaja koji u stvari predstavlja oglas više gotovo i da ne postoji, a za to je najzalužniji porast nativnog oglašavanja. Nametljivo oglašavanje „pravo u vaše lice“ danas je potisnuto od nečeg suptilnog i potpuno neometajućeg.

Nativno oglašavanje je prirodno, neprimetno . To je umetnost umetanja nenametljivog oglasa u sadržaj. Umesto tradicionalne reklame, potrošačima se u stvari daje preporuka. Publika voli ovakav sadržaj, potencijalni porošači ga rado čitaju, gledaju i dele na društvenim mrežama, zbog čega popularnost nativnog oglašavanja nastavlja da raste.

Kako primeniti nativno oglašavanje?

Jedna od najboljih oblika nativnog oglašavanja je kroz video zapise. Video zapisi su prilagodljivi za mobilne uređaje i mogu biti odličan način da se utiče na potrošače i da se pozovu na akciju .

Verovatno ste nekada ranije pogledali neki video zapis tipa „uradi sam“ ili „korak po korak“ i primetili ste da je autor povezao jedan od glavnih delova u video zapisu za proizvod ili uslugu koja je sponzorisala snimanje tog video zapisa. To je oglas, ali ne onaj koji vidite pre nego što sam video zapis počne. Umesto toga, to je oglas koji se prezentuje kao prijateljski predlog, kroz sam sadržaj, ni na koji način ne remeti korisničko iskustvo, čak je i koristan.

Isto je i sa pisanim sadržajem - koristan tekst sa preporukama, a neka od tih preporuka je u stvari nativni oglas. Potpuno nenametljiv i relevantan. Postovi na društvenim mrežama, tvitovi, fejsbuk objave - takođe su odličan resurs za plasiranje nativnih oglasa.

Postoje i specijalizovane platforme za nativno oglašavanje preko kojih oglašivači i izdavači oglasa mogu da organizuju svoje marketinške kampanje. Neke od najpoznatijih svetskih mreža nativnog oglašavanja su Taboola, Outbrain ili AdNow Network . Takve platforme postoje i kod nas, kao što je Nativemedia mreža za nativno oglašavanje.

.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar