4 razloga da upišete svoje dete na kurs stranog jezika

objavljeno: 08.10.2018.
Kategorija: Razno

U želji da učine ono što je najbolje za svoje dete, mnogi roditelji se nađu pred dilemom: kada je pravi trenutak da se počne sa učenjem stranog jezika? Svi znamo onu staru izreku: vrediš onoliko koliko jezika govoriš. A svaki roditelj, bez sumnje, želi da njegovo dete vredi što više. Evo samo nekih od razloga zašto je kurs stranog jezika jedan od najvrednijih poklona koje možete pokloniti svom detetu.

Deca uče jezik na drugačiji način

Često se zapitamo kako su to nama potrebni sati i sati truda da nešto naučimo, dok deca bez muke, kroz igru sve upijaju kao mali sunđeri. Uglavnom na kraju odmahnemo glavom, i pripišemo to svojim godinama i umoru. Istina je, zapravo, malo složenija. Konkretno, kada je reč o učenju jezika, radi se o potpuno drugačijem mehanizmu učenja. Naime, u detinjstvu, jezici se usvajaju, dok se kasnije oni uče kao i bio koja druga materija. Usvajanje jezika je proces kojim se uči maternji jezik. Zato oni koji u ranom detinjstvu počnu da uče neki jezik imaju lepši izgovor, bogatiji fond reči i pravilniju upotrebu gramatike. Najbolji rezultati dobijaju se kada se počne što ranije, pa neka deca čak postanu i bilingvalna, odnosno govore strani jezik jednako dobro kao i maternji. Najdelotvornije učenje je do devete godine, ali, naravno, nikada nije kasno.

Strani jezik je ulaganje u budućnost

U današnje vreme, kada se sve oko nas neverovatno brzo menja, budućnost je neizvesna. Svaki roditelj oseća potrebu da svoje dete što bolje osposobi da se suočava sa problemima i obezbedi sebi egzistenciju. Možda vam ta budućnost sada deluje daleko, ali dok trepnete doći će momenat kada će se isplatiti učenje nemačkog jezika , ili kurs engleskog u detinjstvu. Možda će mu to biti buduća profesija, neophodna stavka za stipendiju, ili karta za rad u inostranstvu – nikad se ne zna. Danas je znanje barem jednog stranog jezika neophodno za ozbiljnu karijeru u gotovo bilo kojoj profesiji, a svaki naredni jezik koji znate je bonus koji može itekako koristiti.

Učenje jezika širi vidike

Često čujemo izraz da je neko građanin sveta. Da bismo odgajali dete širokih vidika, zdravih stavova i raznovrsnih interesovanja, potrebno je da mu otkrijemo druge kulture. Na taj način ono će, kroz igru i učenje, naučiti da poštuje različitosti, ali će ujedno i uvideti zajedničku nit koja povezuje ljude različitih porekla i kultura. Osim toga, upoznavanje sa interesantnim svetskim jezicima i kulturama koje se njima služe je naprosto zabavno. Zahvaljujući raznim inovativnim metodama koje se danas koriste, mališani uglavnom jedva čekaju da idu na časove jezika, jer ih doživljavaju kao igru, ni ne primećujući koja sve znanja i veštine usput unapređuju.

Učenje jezika utiče na intelektualni i emotivni razvoj

Rano učenje često služi kao fantastičan podstrek u emotivnom i intelektualnom razvoju kod dece. Uticaj na razvoj inteligencije i kognitivnih procesa je veliki. Može se na njega gledati kao na fitnes za mozak – kroz učenje jezika dete razvija pamćenje, logičko razmišljanje i moć zaključivanja, a sve to neprimetno i kroz zabavne aktivnosti. Usput se razvija i emocionalna inteligencija. Unapređuje se njihova sposobnost komunikacije, razumevanja, i empatije. Kroz upoznavanje sa različitim pogledima na svet, deca uče da prepoznaju tuđe emocije, poštuju sagovornika, i saosećaju sa njim.

Znanje stranog jezika pravo je bogatstvo. Možda se to najlakše shvati kroz neprijatno iskustvo – kada nam je neophodno da se sporazumemo sa nekim, a nismo to u mogućnosti, ili kada želimo da pročitamo tekst na internetu, uputstvo na novom kućnom aparatu, ili pogledamo film koji nije preveden na naš jezik. U nama se javlja veoma neprijatan osećaj bespomoćnosti. Rano učenje jezika poštedeće vaše dete takvih situacija, i pomoći mu da odraste u samouverenu, snalažljivu i obrazovanu osobu.

Naslovna foto: Pixabay / klimkin

Autor bloga: 025info tim

025info tim

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Pogledajte još i:

Velika sportska takmičenja zahtevaju i marketing na visokom nivou. Poslednjih nekoliko decenija postoji praksa muzičkog spota čija je tema neko...

Prvi dani nakon trudnoće i novi član porodice nose sa sobom i niz slatkih briga. Jedna...

Reklama za ovo, reklama za ono…Svuda ih ima. U raznim oblicima su reklame prisutne, a poruke se šalju na...

Iako se tehnologija razvija neverovatnom brzinom, vrlo često mnogi od nas nisu u...

Planiranje putovanja vrlo često ume da oduzme mnogo vremena i živaca s obzirom na...

Večno pitanje koje žene sebi postavljaju je: Koji je to savršen par cipela? Obuća sa visokom potpeticom,...

Procvatom interneta i društvenih mreža postalo nam je dostupno mnogo toga o čemu...

Tokom trudnoće, organizam žene se menja, zbog čega se trudnoća često i naziva drugo...

Svako ko je uključen u digitalnu sferu – a tu spada većina nas – svestan je ...

Život bi zaista izgledao nepotpuno da u njima nema dragih ženskih bića - sestara,...