4 namirnice koje pozitivno utiču na smanjenje lošeg holesterola
Autor: Redakcija
10.12.2018.

Postoji mnogo razloga zbog kojih nivo lošeg holesterola može da bude iznad dozvoljene vrednosti. Loša i previše masna, nezdrava hrana može da bude jedan od uzroka. Zatim, genetske predispozicije igraju veliku ulogu, a to znači da ukoliko je neko iz vaše porodice imao povišen holesterol, spadate u grupu sa povećanim rizikom. Takođe, nedostatak fizičke aktivnosti, koji zajedno sa lošom ishranom vodi u gojaznost, može biti jedan od uzroka. Zatim, loše navike, koje pre svega podrazumevaju neumereno konzumiranje alkohola i konzumiranje cigareta,zaistamogu zadati finalni udarac vašem zdravlju, a u ovom slučaju sigurno utiču i na šanse da se kod vas nivo lošeg holesterola poveća iznad granice dozvoljene vrednosti.

Sve su ovo rizici koje možete u značajnoj meri otkloniti. Rešite se loših navika, nezdrave namirnice i način ishrane polako zamenite zdravijim obrocima, pokrenite se... Osim na smanjenje lošeg holesterola , ove promene imaće uticaj na vaše celokupno zdravlje. U nastavku teksta pročitajte i koje vam namirnice mogu pomoći u borbi protiv lošeg holesterola.

Ovas

Kada shvatite da su vam vrednosti lošeg holesterola povišene, odnosno kada vam vaš lekar saopšti dijagnozu, onda je to znak da je krajnje vreme da nešto promenite. Pre svega treba početi od ishrane, a najbolje jekrenuti od doručka. Započnite dan zdravim obrokom. Preporučujemo ovsenu kašu, tačnije ovas, jer on može da vam pomogne da izbacite loš holesterol iz orgnizma. Ovsena kaša može da bude jako dobar izbor, ali i sam ovas u bilo kom obliku. Možete jesti ovsene pahulje, a možete ih staviti u domaći zdrav hleb ili ih staviti u neku vrstu smutija. Na vama je da odlučite, a znate da ste dobru odluku doneli kada se na vašem stolu nalazi mnogo više zdravijih namirnica i namirnica koje vam mogu pomoći da poboljšate vaše stanje, u ovom slučaju da smanjite loš holesterol.

Zeleno povrće

Povrće je uvek dobar izbor, bez obzira da li se već borite protiv neke bolesti ili jednostavno želite da pružite svom organizmu najbolje. Tako je i slučaju povišenog holesterola. Posebno obratite pažnju na zeleno povrće, koje uništava loš holesterol. Neke vrste povrća poput kelja ili spanaća su niskokalorične i pomažu da se zaštitite od srčanog udara. A sa druge strane kupus i brokoli, kao i luk sadrže vlakna koja takođe štite vaše srce. Najbolje bi bilo kada biste mogli da jedete sveže povrće, jer ćete tako uzimati maksimum iz svega. Ukoliko na to niste navikli, onda ga polako uvodite u svoju ishranu kroz razna jela koja ćete sami pripremati.

Laneno seme

Laneno seme je bogato vlaknima, pomaže da se organizam očisti, a sadrži i veoma korisne omega 3 masne kiseline. Šta zapravo lan radi i na koji način pomaže? On pomaže tako što zadržava holesterol u digestivnom sistemu, a samim tim to znači da ga na kraju vi izbacujete iz vašeg organizma. On se ne apsorbuje dalje u vašem telu i manje su šanse da će napraviti problem. To je efekat koji postiće laneno seme. I chia seme takođe može da bude dobar izbor. I laneno seme i chia seme možete da jedete sa jogurtom na primer, za doručak ili užinu.

Riba, a pre svega losos

Kao što i sami znate i riba je bogata omega 3 masnim kiselinama. Losos prednjači u tome i može da utiče da se smanji šansa od nastanka nekih srčanih oboljenja, ali može da pomogne i da se fizički osećate bolje. Ipak,ukoliko ne volite ili niste u mogućnosti da unosite ovu vrstu ribe, onda možete da konzumirate i neku drugu vrstu koja se takođe smatra masnijom, na primer sardinu ili skušu.

Foto: Pixabay / silviarita


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar