Najinspirativniji građevinski poduhvati XXI veka do sada

objavljeno: 03.09.2018.
Kategorija: Razno

Poznate reči Vinstona Čerčila: "Mi oblikujemo naše zgrade, potom one oblikuju nas", imaju veće značenje nego ikada. Ceo svet se razmeće skupim građevinskim poduhvatima, postalo je pravo takmičenje ko će pre izgraditi nešto najviše, najskuplje, najlepše. 

Neverovatna arhitektura, fasade koje ostavljaju bez daha, kreativnost i razlika širom sveta na osnovu geografskog podneblja, ali i veka u kome su nastale, ostavljaju neizbrisiv trag našeg čovečanstva na planeti. Izabrali smo neke od najpopularnijih i najzanimljivih poduhvata, a sve o njima pročitajte u nastavku teksta.

Al Maktoum, Dubai

Ostali aerodromi ne mogu da vas pripreme za ono što ćete doživeti na ovom aerodromu. Prostire se na čak 33 km2, a u stanju je da u isto vreme prihvati 200 aviona velikih dimenzija. Al Maktoum na godišnjem nivou ima kapacitet od 12 miliona tona tereta i 260 miliona putnika. Druga faza proširenja aerodroma, sama za sebe košta 32 milijarde dolara. 
 
A da li će Sombor biti prvi grad u Vojvodini koji će dobiti putnički aerodrom, pročitajte ovde

Međunarodna svemirska stanica, Svemir

Međunarodna svemirska stanica obilazi Zemlju na svakih 92 minuta. Kreirana je posredstvom konzorcijuma koji je činio 15 zemalja i 5 svemirskih agencija. Za sada je za njenu konstrukciju izdvojeno više od 60 milijardi dolara. U budućnosti će ulaganja biti tolika da njena uložena vrednost može doći do jednog triliona dolara kada će biti potencijalni habitat za milion svemirskih putnika. 
 

Hram Svetog Save

Činjenica da je Hram Svetog Save najveći pravoslavni hram na Balkanu ide u prilog činjenici da je građevinarstvo u Srbiji na zavidnom nivou. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu i poseduje 4 zvonika visoka 44 metara. Visina kupole iznosi 70 metara, a glavni pozlaćeni krst je visok još 12 metara. Hram zauzima površinu od 3 500 kvadratnih metara uz dodatak od 1500 metara kvadratnih koje zauzimaju tri galerije na prvom nivou. 
 
Ipak, građevinarstvo u Srbiji je okrenuto primarnim projektima, tako se trenutno u Veterniku grade stanovi za 276 izbeglih porodica.

Nacionalni stadion, Peking

Dom Olimpijskih igara u 2008. godini još nazivan "Ptičjim gnezdom" je od te godine postao lični pečat grada kojim su Kinezi želeli da se pokažu ostatku sveta. Posebnu pažnju je privukao zbog svog krova koji može da se uvlači i izvlači. Ima površinu od 97 000 m2 i nalazi se u takozvanoj "Carskoj osi" u liniji sa najznačajnijim građevinama u Pekingu poput Zabranjenog grada i Tjenanmena. Za vreme trajanja Olimpijskih igara, Nacionalni stadion je prikupio mnoštvo pohvala i oduševio ljude širom sveta, međutim Kinezi danas kubure sa svojom impresivnom građevinom koja može da primi 91 000 ljudi i koja ih je koštala 428 miliona dolara jer nema aktuelnu realnu primenu. 

Burdž Kalifa, Dubai

Najvišа zgrada na svetu sa preko 800 m visine je spektakularna Burdž Kalifa. Izgradnja je počela 2004., a završila se 2010. Ukupni budžet najvišeg ljudskog poduhvata iznosi 4,1 milijardu dolara, a cene same izgradnje je stajala 1,5 milijardu dolara. 
 
Kula ima 200 spratova od kojih je 160 namenjeno luksuznim stanovima i kancelarijama. Sadrži 30 000 stanova, devet hotela i parking sa kapacitetom od 50 000 kola. U 2018. su ušli spektaklom u kom je sa ove kule laserskim šoum pokrivena površina od 109 205 m2 čime je oborila još jedan Ginisov rekord.  
 

Brana Tri klisure, Kina

Brana Tri klisure je hidroelektrana sa branom na reci Jangcekjang. Predstavlja hidroelektranu sa najvećom instaliranom snagom na svetu sa 22 500 MW. Izgradnja je koštala 50 milijardi dolara, a završena je 2006. Hidroelektrana ima 32 vodene turbine čime proizvodi 11% potrebe Kine za električnom energijom. Takođe brana smanjuje pojavu poplava i povećava mogućnost prevoza robe. 

Marmaray tunel, Turska

Tunel Marmaray spaja evropsku i azijsku stranu Istanbula. Njegova dužina je 13,6 kilometara, a nalazi se 60 metara ispod morske površine! Izgradnja tunela košta čak pet milijardi dolara, a radi se o najdubljem tunelu na svetu. Prelazak sa jednog na drugi kraj Istanbula traje oko sat vremena, a olakšava prevoz čak za 2 miliona stanovnika koji su se na svakodnevnom nivou borili sa gužvom na mostu. 
 
Lista svih nadrealnih projekata je dugačka, a svet ide svakodnevno u pravcu novih i zahtevnijih projekata. Šta nas sve očekuje u godinama koje dolaze za nama, moći će samo nove generacije da razumeju. 

 

Autor bloga: 025info tim

025info tim

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Pogledajte još i:

Velika sportska takmičenja zahtevaju i marketing na visokom nivou. Poslednjih nekoliko decenija postoji praksa muzičkog spota čija je tema neko...

Prvi dani nakon trudnoće i novi član porodice nose sa sobom i niz slatkih briga. Jedna...

Reklama za ovo, reklama za ono…Svuda ih ima. U raznim oblicima su reklame prisutne, a poruke se šalju na...

Iako se tehnologija razvija neverovatnom brzinom, vrlo često mnogi od nas nisu u...

Planiranje putovanja vrlo često ume da oduzme mnogo vremena i živaca s obzirom na...

Večno pitanje koje žene sebi postavljaju je: Koji je to savršen par cipela? Obuća sa visokom potpeticom,...

Procvatom interneta i društvenih mreža postalo nam je dostupno mnogo toga o čemu...

Tokom trudnoće, organizam žene se menja, zbog čega se trudnoća često i naziva drugo...

Svako ko je uključen u digitalnu sferu – a tu spada većina nas – svestan je ...

Život bi zaista izgledao nepotpuno da u njima nema dragih ženskih bića - sestara,...