Koliko košta život u zemljama regiona?
Autor: Redakcija
19.10.2018.

Iako nekada članice iste zemlje, BiH, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Makedonija danas na svojim autonomnim teritorijama imaju sopstveni i jedinstveni cenovni rang za različite artikle. On se ponekad drastično razlikuje u odnosu na susedne države, te suma koju je potrebno izdvojiti za osnovne životne potrebe varira od zemlje do zemlje. 

Niže cene goriva u Makedoniji i Bosni i Hercegovini

Najpoznatiji primer svakako su cene goriva, čije je postepeno povećanje dovelo do toga da Srbija sada parira susedima koji imaju daleko veće prosečne plate. Niže cene goriva popularne su jedino u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, što se pokazalo kao veoma korisna informacija putnicima iz Srbije. Naime, tokom letnjeg perioda, turisti iz naše zemlje na putu ka Grčkoj obavezno zastaju na prvoj pumpi u Makedoniji i pune svoje rezervoare do vrha. Tako je ove godine postala popularna duhovita opaska jednog od radnika te pumpe, koji je svoje mušterije dočekivao pitanjem "Jel standardno?".

Srednje cene stanova u Srbiji

Srbija nije među dominantnijim državama samo po ceni goriva, već se ispostavlja da i za kvadrat životnog prostora morate da izdvojite poprilično sredstava. Kako je Beograd postao veoma atraktivna destinacija za život, povećana potražnja stanova dovela je i do uvećanja cene kvadrata. Ako se u obzir uzmu stanovi iz centralnih opština, cena kvadrata u proseku iznosi 1.450 evra, što je povoljnije u odnosu na Zagreb i Ljubljanu čiji je prosek 1.800 i 2.750 evra. Ipak, ako se odlučite da život započnete u Sarajevu, Podgorici ili Skoplju, obradovaće vas informacija da se stanovi u ovim gradovima prodaju za 1.000 evra po kvadratnom metru.

Najskuplje račune plaćaju Slovenci

Situacija sa cenama režija malo je drugačija. Za komunalije stanovnici Slovenije mesečno izdvoje 213 evra, Hrvatske 208 evra, a Srbije samo 150 evra. Ipak, treba uzeti u obzir da taj iznos oduzima 20% prosečne plate u susednim zemljama, a čak 40% naše prosečne zarade. 

Šoping na Balkanu - od hrane do zubara

Nije neuobičajeno da žitelji ovih zemalja često posećuju pogranična mesta svojih suseda u potrazi za što jeftinijim artiklima. Tako Hrvati biraju Srbiju za kupovinu hrane, ali i alkohola i cigareta. Mi im uzvraćamo time što u njihovim gradovima kupujemo elektronske uređaje, poput televizora i računara. Srbija je ujedno i popularna destinacija za tzv. "dentalni turizam", jer se mnoge komšije odlučuju da ovde vrše intervencije po simboličnim cenama.

Dosta pažnje privlače i vikend šoping ture u kojima građani pokušavaju da svoju porodicu opreme obućom i odećom za što manje novca. Mađarska je još iz perioda inflacije glavna destinacija za nabavku garderobe, a u prilog tome idu niske cene, ali i povraćaj poreza na granici. 

S druge strane, cene odevnih predmeta u Srbiji, BiH i Crnoj Gori imaju odstupanja prilikom poređenja, ali ne nešto što se može nazvati drastičnim. Multibrend lanci sportske opreme Djak Sport, The Spot i Go Active, koji posluju u ovim zemljama, standardno nude proizvode svetskih brendova Nike, Adidas, Reebok, Converse, Puma, itd. Ako se, recimo, u Mostaru odlučite da kupite Nike patike za svoje mališane, Djak Sport ih nudi za 167 KM (oko 10.000 RSD). U Srbiji iste patike koštaju 11.590 dinara po regularnoj, a 9.272 dinara po akcijskoj ceni. Kada je u pitanju ženska obuća, Crnogorke će za omiljeni par Adidas Superstar patika u The Spot radnji morati da izdvoje 100 evra, a Srpkinje u istoj radnji očekuje račun od 11.999 dinara. Cene muških patika u regionu takođe se razlikuju, pa će momci iz Crne Gore za novi par morati da izdvoje između 50 i 195 evra u ovoj prodavnici, dok susede u Srbiji očekuje raspon cena od 7.799 do 16.799 dinara u Go Active radnji. Za jači pol u Bosni i Hercegovini situacija je najpovoljnija, jer Djak Sport radnje nude muške patike od 39KM do 223KM.
 
Foto: Pixabay / jarmoluk
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar