Crni petak i beli ponedeljak - primer svemirske ravnoteže?
Autor: Stefan
05.01.2018.
Petak (24. novembar) je bio takozvani "Crni petak“. To je dan kada Amerikanci kampuju ispred prodavnica da bi prvi kupili televizor ili telefon koji je pametniji od njih. Budući da Srbija želi da bude drugarica sa Amerikom , i mi smo to uveli, ali mislim da nismo u potpunosti shvatili kako to funkcioniše kod njih. Kod nas su ta crno-petska sniženja trajala i u subotu i nedelju. Verovatno zato što se kod nas za tri dana proda isto stvari kao u Americi za jedno popodne, pa eto opet - želimo da budemo kao oni. Sve to da bi nas ubacili u svoje "kul“ društvo i da nas ne bi mučili.
 
Taman sam mentalno obradio tu situaciju sa trodnevnim petkom, kad eto nama ponedeljka (27. novembar) – međunarodnog dana uzdržavanja od kupovine. Naime, to je dan kada bi se potrošači trebali samo šetati po tržnim centrima, ali ništa ne kupovati. Jedine pare koje smemo potrošiti su one koje damo harmonikašu ispred Maksija kad nas pogodi. Pesmom, naravno.  Tog sam 27-og  otišao do jednog tržnog centra da bih kao novinar svemu tome neposredno prisustvovao.  Tamo su svi ponosno šetali, prseći se kako oni mogu da se suzdrže od kupovine, kako su racionalne osobe koje mogu odoleti svim reklamama i čaroliji velikih brendova. Sve to je bilo lepo, jedino što su to radli u potpuno novoj odeći i obući koju su kupili na "Crni petak“ , odnosno, svetski dan kupovine. To je, morate priznati, malo nelogično.
 
Kao zaključak iz svega ovoga hteo bih da naučimo kako ne treba tako bez razmišljanja prihvatati neke međunarodne, opšte prihvaćene stvari koje nemaju smisla. Tako trebamo pristupati i kupovini. Ako ništa drugo, ovaj petak i ponedeljak su nas barem to naučili, ali smo takođe i nabavili neke krpice po realnijim cenama.
 
NAPOMENA:
Nemojte misliti da nisam video ono crtanje muškog polnog organa na nebu u Americi. Naravno da sam i to ispratio, i želeo bih da čestitam pilotu na takvoj veštini upravljanja avionom. Verujem da mu nije bilo lako. Ge - sile su velike pri tako naglim krivinama, ali se nadam da Srbija neće kopirati i ovaj trend. 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar