Buba u uhu: Džingl bel, Spelta smel
Autor: Tereza
26.12.2015.

Tek u ovo doba "ferija", što bi moja prijateljica rekla, shvatimo koliko nas je zapravo statistički sa Balkana. Od katoličkog Božića, pa do pravoslavne Nove godine država nam se pretvori u nemačko–švedski rajh. Ove iz Beča ne računam, oni su bliže, pa su manje–više učestaliji. Oni se ni ne računaju kao dijaspora jer dolaze sa srpskog govornog područja.

Meni je ovo prvi Božić kod kuće nakon više godina, pa mi je bilo jako zanimljivo naći se u ulozi "domaćina". Prvo dođu ovi iz Švedske, pa onda Frankfurt am Main i Minhen. Ako stignu doći će i ovi iz Ciriha i Lucerna do Nove godine. Sa frankom se nikad ne zna, ima ga kao blata, ali nestaje kao zec iz šešira. Gužva svuda, kafići i restorani puni, okreću se ture i časti se čitava kafana. Trinkgelda koliko oš. Božićne himne i Frenka Sinatru zamenile su Bela ciganka i Gadura. Voze se skupa kola, neretko rent a kar, tradicionalno se zaboravlja iz meseca u mesec po koja srpska reč, pa se na "ferije" dolazi svaki put sa sve siromašnijim vokabularom. Sreća mi smo u Srbiji svi "polinomi" pa se razumemo. Mada i mi konja za trku imamo. Ajfone smo imali pre svih njih, vozimo džipove i nosimo drečavo zelene bunde od polarne lisice. Jer samo u Srbiji Diznilendu se na buvljaku prodaje prsluk od "prave" polarne lisice drečave, bolne oku, zelene boje. Moje jedino pitanje je sa kog pola je lija? Hahaha. Bog da joj dušu prosti.

Ko zna, možda da nije čitava Srbija, od ugledne gospoje što naplaćuje upotrebu toaleta do pojedinih gospođi ministarki što kupuju knjige na metar korumpirana, možda ih sada ne bi bilo toliko u dijaspori. Neki su morali da odu, neki žele da odu, a mnogima nije od egzistencijalne važnosti ta mesečna nadoknada za negu dojče baka i deka, pa su ipak otišli. Šteta. Velika šteta. Da se ja pitam mi bi svi u istoj kafani sedeli i srpski pričali, po mogućnosti u Srbiji. Ali ja se ne pitam. Ako je za utehu procenat nataliteta nam je poput Švedske, uprkos platama kao u Gvineji Bisao. Jeeej za plodnost.

Da se ne lažemo ni Srbija nije kao što je nekada bila. Sad se u svakoj drugoj kući mesi hrono hleb. U srce ste pogodili Jagodinku Simonović, izdajice srpskog roda i pšenice. Pih patriote. Još samo da deci počnu da daju imena Heljda, Spelta. Gde li je sva ta pšenica? Pitam se ponekada. Nemam pojma o čemu je reč, doduše malo sam zagrebala materiju, ali i dalje ne kontam ove što se kunu u hrono ishranu. Nije mi jasno kako neko može da jede meso sa mesom, i krompir sa krompirom, a nikako miks? Znam da će me sada zamrzeti polovina čitalaca, ali kao pisac naivac i amater, reskiram popularnost svesno. Ničija nije gorela večno. I Tom Kruz i Madona su pili kabala vodu. Ja sipam česmušu u flašu od Evijan vode i "zamišdownloadljam" ukus. Fina je. Stvarno. Stvari su onakve kakvim ih predstavite. Moja baba od 81 godinu se juče čitavo popodne vijala na dvorištu sa maloletnim psom, identifikovan kao NN lice. I babi i psu je stran pojam "hrono", vrlo su zdravi i vitalni.

Ničija nije gorela večno. Gospođa koja je uporno danima na internetu menjala novogodišnju jelku za haljinu za najluđu noć je dobila 5 godina zatvora zbog internet prevare. Ne zbog haljine, niti zbog lisice. Tema za neki od idućih blogova - "Fejsbuk nije internet".


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar