Apatinske ulice: Vojvode Putnika - ulica
Autor: Redakcija
30.11.2018.

Kad bi vas pitali da li znate gde se u Apatinu nalazi ulica Vojvode Radomira Putnika , verovatno ne biste znali, naravno ukoliko ne živite baš u toj ulici. U pitanju je ulica koja nosi ime čuvenog vojskovođe.

Radomir Putnik (1847-1917) srpski vojskovođa, vojni ministar, vojvoda, načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim ratovima (1912-1913) i u Prvom svetskom ratu. Kao glavni strateg srpske vojske, Putnik je bio i glavni arhitekta velikih srpskih pobeda u bitkama na Kumanovu (1912) protiv Osmanlija, protiv Bugara na Bregalnici (1913), portiv Austro-Ugara na Ceru i Kolubari (1914).

Radomir Putnik je tvorac moderne srpske vojske. U okviru školovanja i obuke oficira uveo je različite novine, uključujući i rešavanje taktičkih zadataka. Srpsku vojsku je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mesta je postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umeša u vojne poslove.

Ne tako davno na ovom mestu su se nalazile bašte iz kojih je “iznikla” ulica Vojvode Radomira Putnika. Novoizgrađeni stambeni objekti u ovoj uličici, zajedno sa okolnim uličicama čine noviju istoriju Apatina koja je ušuškana između ulica mnogo duže tradicije poput ulica: Stanka Opsenice, Miće Radakovića, Juke Kolaka i Ognjena Price.

Prolazeći ovim krajem Apatina i površno posmatrajući ulice koje ga čine, moglo bi vam se učiniti da su skoro sve iste. Ali ako se u potpunosti prepustite čulima, shvatićete da su sve ulice posebne na svoj način i da je svaka od njih, za nekoga, najlepša ulica ne samo u Apatinu već i mnogo šire.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar