Apatinske ulice: Vojvođanska - deo čuvene Kalvarije
Autor: Redakcija
19.10.2018.

Kad smo pisali o ulici Rade Končara pomenuli smo jedan od čuvenih delova Apatina koji nosi naziv Kalvarija. Danas se ponovo vraćamo u ovaj deo grada i pažnju posvećujemo Vojvođanskoj ulici, koja nosi naziv Autonomne pokrajine i jednog od najlepših delova naše zemlje.

Vojvodina je Autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije. Ona obuhvata površinu od 21.506 km² i sa nešto više od 2 miliona stanovnika čini oko 21% od ukupnog stanovništva Srbije. Ime Vojvodina potiče iz 1848. godine, kada se ovaj postor zvao Srpska Vojvodina a zatim i Vojvodstvo Srbija. Od 1945. godine, u službenoj je upotrebi naziv “Vojvodina”. Najveći grad i administrativni centar pokrajine je Novi Sad.

Tokom istorije na teritoriji današnje Vojvodine trag su ostavili mnogi narodi: Srbi, Iliri, Tračani, Kelti, Rimljani, Sarmati, Goti, Huni, Gepidi, Ostrogoti, Langobardi, Vizantinci, Stari Sloveni, Avari, Franci, Bugari, Mađari, Turci, Nemci... U vreme rimske uprave, područje Vojvodine bilo je u samom središtu svetskih dešavanja, jer je grad Sirmijum (današnja Sremska Mitrovica) bio jedan od četri glavna grada Rimskog carstva, a u samom gradu ili njegovoj okolini rođeno je šest rimskih careva.

Autonomna pokrajina Vojvodina se sastoji od 41 opštine i 6 gradova, podeljenih u 7 okruga. Sedišta okruga su u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, Somboru, Kikindi i Sremskoj Mitrovici. Vojvodina je i multinacionalna i multikulturološka pokrajina, u njoj su pored Srba, nastanjeni: Crnogorci, Mađari, Hrvati, Bunjevci, Rumuni, Romi, Makedonci, Ukrajinici, Slovaci, Rusini, Goranci... U Vojvodini je službeno šest jezika uz upotrebu njihovih pisama.

Vojvođanska ulica se nalazi odmah ispred glavnog gradskog groblja, oivičena je ulicama Svetog Save, Dože Đerđa i Grobljanskom ulicom. Kao što smo naglasili, spada u deo, tzv, Kalvarije, čije je središte veliko igralište a od skoro i poligon za obuku vozača.

U ovoj apatinskoj ulici nalazi se dobro poznata cvećara “Iris”, koja ima zaista ima dugu tradiciju. Kafana “Kod Raše” i “TCA” (Tuning club Apatin) svakako su nešto što ovu ulicu čini prepoznatljivom.

Najlepše godišnje doba, proleće, je i zvanično počelo a sa njim će doći i procvetale bašte, lepo uređeni vrtovi i olistalo drveće. Sve nabrojano možete videti u Vojvođanskoj ulici, a ukoliko vam zafali boja i mirisa, svakako svratite u pomenutu cvećaru “Iris”.

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar