Apatinske ulice: Ulica Beogradska… pardon, Borisa Kidriča... pardon, Miloša Obilića
Autor: Redakcija
18.01.2019.

Ulica kojom svi rado prolaze. Uglavnom ako idu u šetnju na Dunav. 

Svako je zove različitim nazivom. Do promene naziva ulica devedesetih, nosila je ime Borisa Kidriča, jugoslovenskog revolucionara i političara, mada mnogi stari još uvek je zovu još davnijim imenom – Beogradska ulica. Sada ulica sa tim nazivom postoji na drugom mestu pa dođe i do zabune. Bilo kako bilo, već dvadesetak godina ona nosi ime po Milošu Obiliću, liku o kome svi znaju sve, a niko ne zna ništa. 

Istoričari o Milošu (K)obiliću navode različite podatke i neki se i podudaraju sa narodnom poezijom koja ga je, zapravo, proslavila. 

Po narodnom mitu, Miloš Obilić, osumnjičen na Kneževoj večeri da će izvršiti izdaju, zakleo se da će ubiti turskog sultana Murata što je i učinio dan posle, u Kosovskom boju. 

Danas u ulici u Apatinu koja nosi njegovo ime više nema hotela „Vojvodina“, izniklo je nekoliko novih lokala, najviše pri početku ulice, ulica je povezana sa novoizgrađenom ulicom Duška Trifunovića i veza je kuda se stiže do Idee i nove pijace. Na ćošku sa Kružnim nasipom nalazi se ono što je u njoj ostalo, i tamo je već, pa možemo reći i vekovima, a to je restoran „Šaran“, jedan od restorana sa najdužom tradicijom na ovim prostorima, na koji ćete naići na kraju same ulice kada stignete tamo gde ste njom i krenuli – na Dunav. 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar