Apatinske ulice: Ulica Svetozara Miletića - mala ulica velikog srca
Autor: Redakcija
25.01.2019.

Do sada smo pisali o ulicama Dimitrija Tucovića (pogledajte OVDE) i Duška Trifunovića (pogledajte OVDE). Nekako logičnim sledom na redu je da pažnju posvetimo ulici, koja na neki način povezuje gore pomenute, koja možda sa njima ne može da se meri po sadržaju, ali svakako ima sigurno mesto u istoriji Apatina, baš kao što Svetozar Miletić, čije ona ime nosi, ima sigurno mesto u istoriji srpskog naroda.

Ulica Svetozara Miletića, među Apatincima poznatija kao "mala ulica" nosi ime jednog od naših najznačajnijih i najuticajnijih političara u drugoj polovini 19. veka. Miletić je rođen 22. feburara 1826. godine u Mošorinu, a između ostalog ostaće upamćen kao najmlađi gradonačelnik Novog Sada u istoriji. Svetozar Miletić, po zanimanju advokat, je imao važnu ulogu u preseljenju Matice Srpske iz Pešte u Novi Sad, a vrlo aktivno je učestvovao i na Majskoj skupštini, gde je proglašena Srpska Vojvodina.

Kao osnivač Srpske narodne slobodoumne stranke bio je poznat po radikalnim, nacionalističkim stavovima, pa se često u sukobljavao sa ugraskom vladom, koja mu je nekoliko puta smeštala slučajeve, zbog kojih bi završavao u zatvoru. Prilikom jednog od boravaka u zatvoru, zdravlje mu je teško narušeno, nakon čega je i preminuo, 4. februara, 1901. godine u Vršcu.

O kakvoj ljudskoj veličini je reč možda najbolje govori rečenica koju je o njemu rekao čuveni Jovan Jovanović Zmaj - "Diž'te decu iz kolevki, da zapamte njegov lik."   

Ulica Svetozara Miletića u Apatinu čuva mnogo priča i svedok je mnogim događajima iz života Apatinaca. Koliko li je samo đaka prošlo ovom ulicom, nekada ka školi Rade Končar a danas ka OŠ Žarko Zrenjanin. Mnoge ljubavi su upravo tu započete, a da ne spominjemo koliko je partija šaha odigrano u dobrom starom Zanatskom domu, kultnom mestu okupljanja pravih apatinskih boema.

Dok u Apatinu nije izgrađen pravoslavni Hram, Sabor svetih Apostola, vernicima pravoslavne vere je godinama služena liturgija u Bogomolji koja se nalazila baš u ulici Svetozara Miletića.

Ako ste pre 10 godina poslednji put prošli ovuda, prepoznaćete tragove nekadašnje zlatare, pomenutog Zanatskog doma pa i ugostiteljskog objekta Klub, mesta gde su se nekada okupljali apatinski sportisti, pre svih fudbaleri Mladosti.

Kažu da svako vreme ima svoje breme, polako ali sigurno neko novo vreme zahvatilo je i ovu ulicu. Dok su stari vidljivi u obrisima, neki novi objekti zauzeli su svoje mesto. Na njenom početku sagrađena je moderna stambena zgrada dok je na kraju još moderniji Caffe Art.

Posebno treba naglasiti jednu od najvažnijih ustanova, koja je smeštena u ulici Svetozara Miletića, a to je Centar za socijalni rad, gde humani i vredni ljudi, svakodnevno pokušavaju da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ulica Svetozara Miletića će za Apatince zauvek ostati "mala", ali mala ulica velikog srca.

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar