Apatinske ulice: Savska - Ulica kojom se retko prolazi
Autor: Redakcija
14.12.2018.

Nakon što napravimo prve korake u životu, hodanje nam postaje rutina, a slično je i sa ulicama. Nakon što jednom prođemo ulicom, ona ostaje "urezana" u mapu naših puteva i svaki naredni put, rutinski hodamo kroz nju, bez davanja prevelikog značaja okolini. Jedna od ulica u Apatinu koja uspešno odoleva rutini i kojom se ne prolazi tako često, jeste Savska ulica. Usudio bih se reći, da se ovom ulicom češće ne prolazi, a paradoks je u tome što je baš ona bila prva ulica kojom su prošli mnogi Apatinci. Ali prvo ćemo se osvrnuti na naziv ove ulice i reku čije ime ona nosi.

Sava je 947 kilometara duga reka u jugoistočnoj Evropi, ona nastaje kad se kod Radovljice spoje: Sava Dolinka i Sava Bohinjka. Od Radovljice teče prema jugoistoku pored Kranja a nakon 300 kilometara kroz Zagreb glavni grad Hrvatske. Velikim svojim delom je pogranična reka, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine a u Dunav se uliva u Beogradu. Područje levo i desno od Save se naziva Posavina.

Reka Sava je probila svoj današnji koridor, savladavši barijeru kod Podsuseda, otprilike pre deset hiljada godina, ili još jednostavnije rečeno na samom kraju poslednjeg ledenog doba. Tada se, nekada dugački i jedinstveni masiv razdvojio na tri manje geografske celine: Samoborsko gorje, Medvednicu i Kalnik. Prema mišljenju određenog broja antičkih autora, Dunav se preko Save uliva u Jadransko more.

Značajniji gradovi na toku Save su: Kranj, Krško, Brežice, Zagreb, Sisak, Slavonski Brod, Županja, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Brčko, Sremska Mitrovica, Šabac, Beograd, dok su pritoke reke Save: Krka, Kupa, Orljava, Bosut, Una, Vrbas, Bosna, Drina i Kolubara.

Savska ulica u Apatinu je ušuškana između Dunavske i ulice Dimitrija Tucovića, a kako dve pomenute ulice direktno vode do odredišta ka kojima se najčešće ide, ovu malu apatinsku ulicu ljudi uglavnom previde i zaobiđu.

Ali nije uvek bilo tako. U Savskoj ulici se nekada nalazilo porodilište, pa je upravo zbog toga ona bila prva ulica kroz koju su prošli mnogi Apatinci rođeni u to vreme.

Na mestu nekadašnjeg porodilišta danas se nalazi Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije a u produžetku ovog objekta smešteni su i Organizacija penzionera, Opštinski odbor SUBNOR-a kao i Savez rezervnih vojnih starešina.

Na parnoj strani Savske ulice pored pomenutih odbora, nalaze se i porodične kuće dok je neparna strana rezervisana za fabriku koja se nalazi u susednoj ulici.

Ako ovim prijatnim, zimskim danima, šetate gradskim parkom, pređite cestu i prošetajte Savskom ulicom. Obiđite ulicu kojom ste se možda baš vi prvi put uputili u svet i pronađite ono što ova ulica krije, što je čini drugačijom od drugih.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar