Apatinske ulice: Petefi Šandora – ulica novog izgleda i starih navika
Autor:
01.03.2019.

Ako je neka ulica izgubila prelaskom gradske pijace na novu lokaciju, onda je to ulica Petefi Šandora. Ali da li je zaista nestao duh ulice koja je svakog četvrtka i nedelje, bila puno ljudi, videćemo u nastavku teksta. Za početak, kako red nalaže, da predstavimo Petefi Šandora ili kako nam milije zvuči, Aleksandra Petrovića.

Šandor Petefi je bio vodeći pesnik mađarskog romantizma. Kršteno ime mu je Aleksandar Petrović, a rođen je u braku oca Srbina iz Mađarske i majke Slovakinje. Rano je napustio školsko obrazovanje, posvetio se književnom radu, novinarstvu i revolucionarnoj aktivnosti. Učesnik je revolucije 1848. godine, život gubi u borbi 1849. godine u dvadeset šestoj godini života. Šandor je lirski i epski pesnik, romansijer i dramski pisac. Svetsku slavu je dostigao ljubavnom, deskriptivnom i revolucionarnom lirikom. U ljubavnoj lirici je čisti romantičar koji peva o svojim intimnim osećanjima i raspoloženjima, ali u ovoj poeziji zabruje i živahni tonovi. Njegovo pevanje odlikuje jednostavnost i neposrednost, obogaćeno motivima iz narodnog života.

Iako je stradao veoma mlad, ostavio je značajna književna dela: Pesma nacije (1848), Biseri ljubavi (1845), Oblak (1846), epovi Vitez Janoš (1844) i Apostol (1848), roman Dželatov konopac (1845). Šandor Petefi je bio veoma voljen i cenjen pisac kod Srba. Jakov Ignjatović je opisao svoj susret s njim 1884. godine. Jovan Jovanović Zmaj je cenio Petefija i na srpski jezik preveo i prepevao dvadesetak pesama, dok je o njemu sa oduševljnjem i tugom pisao Đura Jakšić.

Kao što rekosmo, gradska pijaca je bila sinonim za ovu ulicu. Skoro da nema Apatinca koji četvrtkom i nedeljom nije išao ovom trasom. Okolne kafane poput čuvene Severne Bačke, Breze, Brankovine bile su pune ljudi, zanatske radionice su radile punom parom a u ovoj ulici je ne tako davno sagrađen i tržni centar, koji je trebao upotpuniti ponudu svim Apatincima ali i meštanima okolnih sela.

Malo ko zna da ulica Petefi Šandora kreće baš iz centra grada ili je možda bolje reći da je i ona sama centar. Turistička organizacija, Kulturni centar sa Bioskopom i galerijom Meander, pripadaju ovoj čuvenoj ulici. Posebno moramo istaći Spomen biste palim borcima koje predstavljaju važan deo istorije našeg grada.

Pijace tamo više nema, ljudi sada iz navike češće prolaze, nego što se zadržavaju na tom mestu, ali ako bismo pomislili kako je šteta što ova ulice više nema stari sjaj, na njenom početku primećujemo kako se upravo stvara neki novi, sjaj koji će doneti Trg Nikole Tesle, koji samo što nije izgrađen i na kojem će se između ostalih dešavanja, održavati i tradicionalne Apatinske Ribarske večeri.

Neko mudar je rekao da kad nešto izgubimo, istovremeno nešto i dobijemo a pravi primer za to je upravo ulica Petefi Šandora, koja će i dalje ostati centar zbivanja za sve Apatince.

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar