Apatinske ulice: Majora Tepića – gde je to?
Autor: Redakcija
01.02.2019.

Pre dvadesetak godina, mnogi nazivi ulica u Srbiji su promenjeni. Nazivi koji su imali veze sa bivšim ideologijama promenjeni su u neke tada vaskrsle srpske ličnosti. Tako je u Apatinu Boris Kidrič postao Miloš Obilić, Franc Rozman promenjen u Sveti Sava, a najvažniji – Maršal Tito - zaslužio je da umesto njega stoje svi srpski vladari.

Ipak, ulica koja je nosila ime po jednom prazniku u čast pomenutog maršala, preživela je nešto duže – Ulica 25. maja. 

25. maja u SFRJ obeležavao se Dan mladosti kada se u čast druga Tita održavala svečanosti i predavala mu se čuvena Štafeta mladosti koja bi prethodno obišla celu zemlju. 

 Obeležavanja 25. maja u bivšoj Jugoslaviji

Ova apatinska ulica promenila je naziv dosta kasnije i poslednjih godina nosi naziv po majoru Milanu Tepiću, narodnom heroju Jugoslavije stradalom u ratu 1991. godine.

29.  septembra 1991. ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe. Ovo delo mnogi su uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića iz Prvog srpskog ustanka.

Ova ulica nalazi se u bloku 8, izlazi jednim svojim krajem na Somborsku ulicu, kod semafora na ćošku sa Dimitrija Tucovića, zatim pravi krivine i na kraju se završava ćorsokakom. Kolima se možete vratiti samo odakle ste i došli, iz Somborske, ali peške možete pronaći put ka Beogradskoj i Domu za stare ili ka Ribarskoj ulici. 

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar