Apatinske ulice: Laze Kostića i Josifa Pančića - dve ulice tri sokaka
Autor: Redakcija
22.02.2019.

Već smo pisali smo o ulici Vase Pelagića, a ovaj put, pažnju ćemo posvetiti preostalim dvema ulicama, Laze Kostića i Josifa Pančića, koje svojim izgledima više podsećaju na sokake.

Lazar Laza Kostić (1841-1910) je bio istaknuti srpski književnik, pesnik, novinar, dramski pisac i estetičar. Kostić je svoje književno stvaranje, počeo u jeku romantizma. Napisao je oko 150 lirskih i dvadesetak epskih pesama, balada i romansi. Pisao je takođe i drame, filozofske traktate kao i veliku monografiju Jovanu Jovanoviću Zmaju. Najpoznatija dela su mu “Među javom i med snom” i “Santa Maria della salute”. Laza Kostić je poslednji period svog života proveo u komšijskom nam Somboru, gde je i sahranjen. Njemu u čast ustanovljena je nagrada “Laza Kostić”.

Josif Pančić (1814-1888) je bio srpski lekar, botaničar i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu četinara, koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika, a po njemu je i nazvan najviši vrh Kopaonika, na kome se nalazi mauzolej sa njegovim posmrtnim ostacima.

Ulice ili sokaci u Apatnu, koji nose ime Laze Kostića i Josifa Pančića nalaze se među najmanjim ulicama u gradu. Zajedno sa ulicom Vase Pelagića čine vrlo lepo uređen blok kuća.

Preporučujemo vam da prošetate ovim krajem, a naravno da obiđete i ove dve ulice, ne samo zbog njihove lepote već i u znak poštovanja prema istaknutim ljudima čija imena one nose.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar