Apatinske ulice: Ive Lole Ribara - put ka lepotama Dunava
Autor: Redakcija
28.12.2018.

Ive Lole Ribara je još jedna ulica kojom morate proći ako ste došli u Apatin, jer lepote do kojih ona vodi jednostavno morate videti, baš kao što kad dođete u Rim, morate videti čuveni "Koloseum", u Barseloni Gaudijevu "Sagrada Familia"-u, a u Pizi krivi toranj.

Ulica nosi ime narodnog heroja, pravnika i studenta filozofije, jednog od organizatora i predvodnika omladinskog i studentskog revolucionarnog pokreta u Jugoslaviji, sekretara CK SKOJ-a (Savez komunističke omladine Jugoslavije) predsednika USAOJ (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) i člana Vrhovnog štaba NOV i POJ.

Ivo Lola Ribar je rođen 1916. godine u Zagrebu i sin je poznatog jugoslovenskog političara dr Ivana Ribara. Poznat je kao jedan od najvećih revolucionara svoga vremena i kao neko ko je veliku pažnju posvećivao razvoju mladih. Ribar je poginuo 1943. godine kada je neprijateljski avion pogodio avion u kome se on nalazio. Lolini posmrtni ostaci nalaze se u Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu, zajedno sa posmrtnim ostacima Đure Đakovića i Moše Pijade.

Ova ulica je oduvek bila od izuzetne važnosti za sve Apatince. Osim što je vodila, kao što i danas vodi ka Dunavu, u njoj se nalazila jedna od najuspešnijih fabrika u Apatinu. Čarapara, osnovana daleke 1904. godine koja je radila pod nazivom "Vukica Mitrović" i zapošljavala je veliki broj radnika. Danas se na ovom mestu nalazi fabrika obuće "Vero".

U ulici Ive Lole Ribara nalazilo se Jugoslovensko rečno brodarstvo o čemu i danas svedoči zgrada u kojoj su bile kancelarije pomenutog preduzeća. Stariji Apatinci se sigurno sećaju i jedne od prvih daščara u gradu koje se nalazila baš na mestu koje je danas služi kao parking za kamione Apatinske pivare.

I nekada vrlo popularni šinobus je prolazio ovom ulicom, a mnogi se nadaju da će u skorijoj budućnosti revitalizacijom pruge baš kroz ulicu Ive Lole Ribara prolaziti i vozovi.

Jedan od zaštitnih znakova ove ulice svakako je i restoran "Zlatna kruna", koji se nalazio u ulici Ive Lole Ribara i pre nego što je sagrađen novi objekat na samoj obali Dunava.

Čuvena kafana "Bucov" danas se zove "Rojal D" ali bez obzira kako se zvala ostala je harizma ovog mesta, sa baštom iz koje uz najbolje pivo možete uživati u najlepšem pogledu na Dunav.

Apatin je poznat i kao grad lovaca, a lovišta u okolini kao jedna od najboljih u Evropi, pa se središte udruženja lovaca "Fazan" iz Apatina nalazi takođe u ovoj ulici, dok širok spektar koji pruža ulica Ive Lole Ribara upotpunjuje farbara "Bole".

Najlepše smo ostavili za kraj a to su svakako Pristan za brodove koji bi, nadamo se, u nekoj skorijoj budućnosti mogao biti veliki podsticaj za razvoj turizma u našem gradu čim se završi njegova rekonstrukcija, i prelepi Hram "Sabor Svetih Apostola".

Ulica Ive Lole Ribara zaista vodi ka mnogim lepotama naše varoši, ali ne samo da vodi već je i ona sama deo njih. Mi vam je danas predstavljamo u zimskom ambijentu a svakako vam preporučujemo da prođete njome i u neko drugo godišnje doba, jer će vam ona upotpuniti sliku svih lepota ka kojima vodi.

Slike ove ulice pogledajte u našoj foto-galeriji OVDE.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar