Život u Londonu, proslava rođendana u zavičaju
Autor:
20.01.2016.

 Đorđe Čubrić (50), iz Prigrevice, nadomak Apatina, iako godinama živi u tuđini, ne zaboravlja rodni kraj.
Davne 1988. godine doktorirao je Čubrić matematiku u Beogradu, i jedno vreme radio na Matematičkom institutu pri SANU, kao predavač. U Beogradu se i oženio, a supruga Marija takođe je doktor matematike. Ovde im se rodila ćerka Tanja, koja danas ima 20 godina. Radoznalost ga je, kako kaže, odvela prvo u Kanadu.
- Još 1988. godine pojavila se prilika da odem i vidim kako se tamo živi. Prvo smo otišli i Ontario, a kasnije u Montreal. Činilo nam se da je to dobro rešenje, pogotovo što sam dobio mogućnost da tu nastavim studije, gde sam i doktorirao 1993. godine - veli Đorđe. Dodaje da su se ubrzo preselili u London, kako bi makar donekle bili bliže roditeljskom domu i zavičaju. U rodnu Prigrevicu dolaze Čubrići tri puta godišnje da deca upoznaju svoje korene i zbog sećanja na roditelje, ali to je i prilika za posetu prijateljima i rodbini. Đorđe je u tu svrhu i adaptirao roditeljsku kuću.
- Oboje dece, ćerka i sin, govore srpski jezik, iako je sin, koji ima 14 godina, rođen u Kanadi. Rado i oni dolaze u otadžbinu, na sever Srbije - ponosan je Đorđe.
Ćerka je student biologije, hemije i medicinskih nauka, dok sin još ide u osnovnu školu, ali i on pokazuje smisao za matematiku. Deca će izabrati svoj put, a on će, kako veli, penzionerske dane sa suprugom provoditi u domovini.
Đorđevi roditelji su, inače, u Prigrevicu došli iz Like, i to „vozom bez voznog reda“, otac iz Široke Kule, a majka iz okoline Srba.

“LIČKO OGNjIŠTE“
PRILIKOM posete Prigrevici, u kojoj je proslavio i pedeseti rođendan, Čubrić je posetio i Zavičajno udruženje Srba iz Like „Ličko ognjište“, čiji je član, a često i donator. Isto tako, posećuje i Srpski klub u Londonu, kao i tradicionalna okupljanja u pravoslavnoj crkvi.
Novosti.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar