Srbija stari
Autor:
20.04.2008.

Stanovništvo Srbije svrstava se u grupu izrazito starih populacija, sa prosečnom starošću od 41,4 godine, a demografski stručnjaci upozoravaju da će u narednih pet godina, u svetu, osoba starijih od 65 godina biti više nego dece mladje od pet godina. Kada je u pitanju Srbija, udeo starih u ukupnoj populaciji je 17 odsto, što je svrstava medju najstarije populacije u Evropi, a obzirom na to da sve više ima starih ljudi ona spada u grupu pet evropskih zemalja koje karakteriše staro stanovništvo. Sličan problem imaju i Bugarska, Nemačka, Švedska i Italija.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), "udeo" mladih je nizak i opadajući, dok je udeo starijih visok i stalno raste pa tako mladji od 15 godina čine samo 15 odsto opšte populacije, što je evidentno manje od udela stanovništva starijeg od 65 godina (17 odsto).
U poslednjih 60 godina, udeo mladih se prepolovio, a starih se povećao za dva do pet puta, a posebno je upadljivo to što se smanjio broj mladih u udelu radnog stanovništva, a povećao broj starijih radnika.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar