Saveti za početak samostalnog života
Autor: Jelena
11.12.2014.

Činjenica je da veliki broj mladih ljudi sve teže odlučuje da započne samostalan život, van porodičnog doma. Ipak, preseljenje iz rodnog grada u neki drugi zbog studiranja, kao i odvajanje radi osnivanja sopstvene porodice neki su od čestih razloga za preseljenje. Cena nekretnina u velikim gradovima poput Novog Sada i Beograda u poslednjih nekoliko godina je zaista opala, što svakako ide na ruku onima koji su na korak od samostalnog života, a novom životnom stilu lakše ćete se prilagoditi ukoliko se osvrnete na sledećih nekoliko saveta.

1. Odaberite nekretninu po svom ukusu

Prvi korak i verovatno najbitniji, jeste sam odabir odgovarajućeg stana ili kuće. U zavisnosti od toga da li počinjete da živite sami, sa prijateljima ili partnerom, pronaći ćete smeštaj po svom ukusu. Ipak, lokacija treba da bude presudna. Blizina posla ili fakulteta, kao i supermarketa, pijace ili stanica gradskog prevoza, mogu značajno da olakšaju snalaženje na početku samostalnog života. Iako nekretnine na dobroj lokaciji sa sobom nose i višu cenu, videćete da se ovakvo ulaganje zaista se isplati.

2. Pažljivo planirajte svoje vreme

Nov stil života doneće u Vašu svakodnevicu brojne obaveze za koje do tada možda niste ni znali da postoje. Čišćenje, kuvanje, pranje veša i peglanje sada su samo Vaša briga. Uz odlaske na fakultet ili posao, slobodnog vremena imaćete sve manje, i upravo iz tog razloga dobra organizacija dolazi na prvo mesto. Korisno je da odvojite jedan dan u nedelji za kućne poslove poput pranja veša i sređivanja stana. Takođe, planirajte kupovinu namirnica unapred, kako biste pored vremena, uštedeli i novac.

3. Budite spremni za neželjene situacije

Neprijatne situacije poput kvarova, nestajanja struje ili vode su neizbežne. Međutim, sada je njihovo rešavanje na Vama, te morate biti spremni da reagujete. Većina stambenih zgrada ima ugovor s majstorima za hitne kućne popravke, a informacije o tome možete dobiti od predsednika skupštine stanara Vaše zgrade. Pratite servisne informacije kako biste na vreme bili obavešteni o eventualnim radovima na vodovodnoj ili električnoj mreži. Na taj način olakšaćete sebi svakodnevicu i preduprediti stresne situacije.

4. Naučite da kuvate

Kuvana, domaća hrana jedna je od stvari koje će vam definitivno nedostajati kada se odselite od kuće. Brza hrana možda jeste ukusno i, na prvi pogled dobro rešenje, ali nije održivo na duži vremenski period. Umesto da svoj budžet ostavljate u restoranima, naučite da spremate hranu za sebe. Verovali ili ne, neka od najukusnijih domaćih jela jesu istovremeno i najjednostavnija za pripremu. Pored činjenice da ćete uštedeti novac, hranićete se zdravije i ukusnije.

5. Promenite stvari koje Vam ne odgovaraju

Početak samostalnog života poput holivudske komedije, bez pritiska roditelja i svakodnevnih obaveza, veoma je daleko od realnosti. Nov stil života podrazumeva veliku odgovornost i odricanje, ali on ne mora biti naporan. Ukoliko Vam neki aspekti samostalnog života ne odgovaraju, usudite se da ih promenite. Teško Vam je da živite sami? Pronađite cimera ili cimerku. Lokacija stana Vam ne odgovara? Promenite ga! Uzmite stvari u svoje ruke i ne dozvolite da bilo šta pokvari ovaj, za mnoge najlepši, period Vašeg života.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar