Recept nedelje -  Ćufte sa šampinjonima  i   Mađarica
Autor:
20.02.2018.

Ćufte sa šampinjonima
Sastojci za ćufte: 210 g mlevenog mesa, 1 manji čen belog luka, 1 jaje, 1 parče tost hleba, so, biber, 2 kašike prezla, 1 mala kašika paradajz pirea; i još: 5 velikih kašika ulja, 150 g isečenih šampinjona, 2 veća crna luka (180 g,  100 ml vrele vode, malo soli, bibe, mljevena crvena paprika
Način pripreme: Sastojke za ćufte sjediniti, i začini po ukusu, i napraviti kuglice. Iseći luk i šampinjone, zagrejati ulje u većem tignju, pa propržiti ćuftice sa svih strana da porumene. Dodati kuglicama luk, pa kad se isprži do pola, dodati i šampinjone, promešati i posle par minuta nasuti vode. Začiniti sa soli, biberom i melevenom paprikom, dok luk i šampinjoni ne omekšaju, oko 15 minuta. Služiti uz pirinač ili prilog po želji.

Mađarica
Sastojci: 300 grama oštrog brašna (tip 500), 1/2 kašičice praška za pecivo, 100 grama maslaca, 1 jaje, 100 grama šećera, 3 kašičice kisele pavlake
Krem: 200 grama šećera, 500 ml mleka, 60 grama oštrog brašna (tip 500), 150 grama maslaca ili margarina, 1 kašičica kakaoa, 100 grama šećera
Čokoladna glazura: 300 grama čokolade za kuvanje, 200 ml slatke pavlake
Način pripreme: U brašnu pomešanom s praškom za pecivo izdrobiti maslac. Napraviti udubljenje, dodati šećer, jaje i pavlaku, pa zamesiti testo. Od dobijene mase napraviti 4 loptice približne veličine. Svaku razvući na radnoj površini i peći na prevrnutom plehu (30 x 20 cm) na temperaturi od 200 stepeni oko 15 minuta, pa ih ohladiti.
Šećer staviti u posudu i rastopiti na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobijeni karamel preliti mlekom, kratko kuvati dok se karamel ne rastopi, dodati razmućeno brašno i kuvati dok se ne zgusne. Ovako pripremljenu smesu staviti da se ohladi. Maslac sa šećerom i kakaom penasto izmešati i sipati u smesu od karamela i mleka. Krem podeliti na tri dela i premazati ispečene korice, pa slagati jednu na drugu. Čokoladu izlomiti i otopiti u posudi na pari lagano mešajući. Umutiti slatku pavlaku i dodati čokoladi. Skloniti sa pare i nastaviti s mućenjem. Ovom glazurom preliti tortu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar