Pogled s apatinskih krovova:  Zašto, ipak, voleti Apatin?
Autor:
20.09.2015.

Kritikujemo, kudimo i „pljujemo“ na štošta u našem gradu. Ono što je najgore od svega, on sa svojim stanovništvom i jeste zaslužio sve to. Zaslužio je da i dalje prozivamo bahate vozače, da  prozivamo lenju, pasivnu omladinu, da se bunimo što niko ništa neće da uradi, da se bunimo kako posla nema, kako nema noćnog života, kako turizam ne postoji.
Ipak, postoji nešto što te tera da ovaj grad zavoliš. Pogotovo ako ti je suđeno da u njemu ostariš. Evo nekoliko razloga zašto voleti Apatin:
Voli ovaj grad jer se nedeljom ulicama širi miris ribljeg paprikaša.
Voli ovaj grad jer, iako je dovoljno mali da svi o svakome sve znaju, dovoljno je mali i da u pola noći sam možeš bezbedno da se vratiš kući.
Voli ovaj grad jer je sve blizu i gde god da kreneš svuda možeš peške da stigneš za 15 minuta.
Voli ovaj grad jer ma koliko dugo živiš u njemu, on i dalje krije tajne, poput crne Madone i Sinagoge, koje treba istražiti i otkriti.
Voli ovaj grad jer ima Dunav, bent, Motel, banju... Ne znamo ni koliko znači imati ovakvo bogatstvo dok ne odemo u neko drugo mesto gde imaju reku, ali se u njoj ne kupaju ili banju u koju samo babe idu!
Voli ovaj grad jer kad god nađeš momka/devojku, možeš da odeš do svoje babe da saznaš sve o njihovom porodičnom stablu.
Voli ovaj grad jer kada ne možeš da nađeš devojku odeš u Sontu, a kad ne možeš da nađeš momka odeš u Prigrevicu.
Voli ovaj grad jer smo grad, pa možemo da odemo negde drugde na seosku slavu i da se blesavimo.
Voli ovaj grad jer je većina momaka makar jednom u životu cepala drva, a većina devojaka je makar jednom čistila paprike za ajvar.
Voli ovaj grad jer je sneg u njemu beo i netaknut, deca se bezbedno spuštaju sankama niz bent, a u kućama se loži smederevac i širi miris toplote koji radijatori nikada neće moći da dočaraju.
Voli ovaj grad jer se javljaš i družiš sa svojim komšijama, a uveče se od njih kriješ dok te na klupicama i stoličicama posmatraju koju/koga to vodiš kući.
Voli ovaj grad, jer i dalje možeš naći kafane u kojima je pivo 70 dinara.
Voli ovaj grad jer se neki novi klinci igraju rata ispred tvoje kuće, još uvek nisu svi za kompjuterima.
Voli ovaj grad jer smo svi puni predrasuda, osuđivačkih reči i pogleda, a opet smo humani kada se treba skupiti i nekome pomoći.
Voli ovaj grad, jer iako je nezaposlenost ogromna, svadbe se i dalje dešavaju a sve više dečjih kolica voza se centrom.
Voli ovaj grad jer je lep, jednostavan, dovoljno veliki i mali. Voli ovaj grad jer je naš i u njemu imaš neke od najlepših uspomena.
Voli ovaj grad i čekaj, jer ima savršenu geografsku poziciju, mnogo potencijala i neiskorištenih sredstava. Voli ga i čekaj, jednom će početi da se razvija i raste!
Sad recite, zašto vi, uprkos svemu volite Apatin?


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar