Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom odabira pravog osvetljenja za svoj automobil
Autor: Redakcija
19.06.2018.

Svakom vozaču trebalo bi da postane rutinska navika da prilikom svakog servisiranja vozila, pored pogonskih auto delova, obrati pažnju i na osvetljenje svog automobila i ispravnost i funkcionalnost svetala. Bilo da su u pitanju glavni farovi, maglenke za auto, stop svetla, poziciona ili parking svetla veoma je važno njihovo redovno održavanje i kontrola. Preporučuje se da to bude na svakih nekoliko godina, jer je to optimalan period predviđen za njihovo efikasno funkcionisanje, a zamenom starih za nove povećavate sigurnost svog vozila i pozitivno utičete na bezbednost u vožnji. A za sve savete, preporuke, ideje posetite internet prodavnicu karoserija.rs, svi auto delovi online na jednom mestu, na samo klik od vas, brzo, povoljno i što je najvažnije sigurno da ćete dobiti baš ono što vam je potrebno.

Koji su kriterijumi za odabir pravih farova?


Prvo odredite svoje prioritete. Neki vozači akcenat bacaju pre svega na vizuelni momenat, drugi na kvalitet i ne pitaju šta košta, dok se neki trude da budu praktični i odaberu dobra, ali ipak što jeftinija svetla. Bilo kako bilo, naš savet je da uspostavite ravnotežu između svojih želja i mogućnosti sa jedne i kvaliteta i praktičnosti sa druge strane kako biste doneli pravu odluku.

Prva stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste, vek trajanja farova. Dugotrajna svetla pružiće vam tu mogućnost da ne morate tako često da ih menjate, ali će vam inicijalno "isterati" malo veću sumu novca iz džepa. Primer su led sijalice za kola za čiju nabavku vam treba mnogo novca, ali važno je znati da će se vremenom uloženi novac svakako isplatiti.

Druga stvar jeste sama jačina svetla koju lampe proizvode. Farovi sa visokim intenzitetom svetlosti mogu da povećaju vidljivost na putu za više od 50 odsto. Ovakve sijalice koštaju mnogo više nego one sa standardnim snopom svetlosti, ali i kraće traju jer se lakše troše s obzirom na to da im je potrebno više snage kako bi održavale intenzivno svetlo.

I na kraju važno je znati da svetla visokog intenziteta koja daju belo svetlo vam mogu pomoći da lakše prepoznate signalizaciju na putu. Ovakvim svetlima opremljeni su  oni najkvalitetniji četvorotočkaši, pa ako želite da vaš auto stane rame uz rame sa najnovijim modelima luksuznih automobila počastite ga ovim svetlima. Tu se pre svega misli na glavne farove auta, s obzirom na to da se za stop svetla koriste crvena, a za maglenke za auto žuta svetla.

Zbog čega pre odabrati led sijalice za kola nego druge jeftinije?

Led sijalice za kola proizvode intenzivno, jako svetlo koje je savršeno vidljivo i tokom dana. One se u današnje vreme preporučuju vozačima jer se smatraju energetski vrlo efikasnim. Njihovo montiranje je veoma lako zbog plug-and-play sistema, a mogu se postaviti u gotovo svim modelima i markama automobila. Jedina "mana" led sijalica za kola jeste što su početni troškovi njihove nabavke i instalacije veoma visoki, ali ne sumnjate da će se vremenom isplatiti uloženi novac.

Sa druge strane postoje i halogene sijalice, koje se najčešće i upotrebljavaju. One su veoma popularne kod vozača jer su dugotrajne, a i troškovi njihove zamene nisu visoki. Proizvode standardno svetlo i dostupne su u različitim veličinama pa su pogodne za sve tipove automobila. Ipak, mnogi proizvođači savremenih automobila reći će vam da su prevaziđene i da postoji bolja opcija.

Na kraju, odluka je na vama. U skladu sa svojim potrebama i mogućnostima opredelite se za, za vas, najbolju opciju, ali imajte na umu da sve što vam je potrebno možete pronaći na jednom mestu, svi auto delovi online samo na karoserija.rs. Branici, blatobrani, stakla, retrovizori, farovi, stop svetla, maglenke za kola, patosnice, izduvni sistemi i sve za vaš automobil pronađite kod proverenog prodavca.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar