Kako odabrati dobar šampon za kosu?
Autor: Redakcija
11.08.2020.

Zagazimo li u odeljenje sa kozmetikom bilo koje prodavnice, bićemo istog trenutka izbombardovani ogromnom ponudom šampona za kosu. Od onih koje prave poznati brendovi, do onih pravljenih za specifične probleme sa kosom poput seboreje, sastavi šampona se toliko međusobno razlikuju da je pravi izazov odabrati onaj koji odgovara baš nama.

Ipak, postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se moramo držati ukoliko želimo da odaberemo šampon koji odgovara baš našem tipu kose.

Kako birati šampon prema tipu kose?

Kod odabira šampona važno je imati na umu to da je svrha šampona da tretira teme naše glave, dok se regeneratori i drugi tretmani mahom primenjuju na krajevima kose. Zbog toga o tome da li nam je kosa suva, masna ili normalna zaključujemo na osnovu sebuma temena glave.

Na osnovu ovoga, ukoliko imamo suve i ispucale krajeve, a teme nam je masno - birajmo šampon za masnu kosu, a suve i ispucale krajeve tretiramo naknadno različitim sredstvima, kao što su maske ili serumi za kosu. Osim odabira šampona za masnu kosu, kosu možemo tretirati i kao suvu, a ona kosa koja ima problem sa perutanjem do koga dolazi pod dejstvom poremećaja sebuma usled gljivice malassezia potrebno je tretirati specijalizovanim šamponima protiv peruti.

Šamponi protiv peruti fokusiraju se na balansiranje temena glave.

Šamponi za masnu kosu

Masnu kosu moguće je tretirati šamponom, ako naučimo šta treba da izbegavamo. Šamponi za hidrataciju kose, oni kojima se pripisuje da kosu line punijom i nežnijom i oni koji su formulisani za kovrdžavu kosu, sadrže teške i masne sastojke koje ne treba da primenjujemo na temenu koje već obiluje sebumom.

Na etiketama umesto toga potražite natpise koji naglašavaju da je šampon formulisan za povećanje volumena kose. Prema masnom temenu dobro se odnose i šamponi kreirani za ispravljanje kose ili oni namenjeni balansiranju ph vrednosti temena glave.

Postoje i šamponi specijalno namenjeni za masnu kosu, ali u retkim slučajevima mogu biti agresivnije formulacije, pa je bitno pratiti promene u masnoći temena i na vreme prestati sa korišćenjem ovakvog šampona.

Kombinacija dva šampona takođe se preporučuje kao dobro rešenje za one sa masnim korenima a suvim vlasima kose - pri čemu se svaki koristi na ciljanom području.

Šamponi za suvo teme glave

Suvo teme zahteva adekvatnu hidrataciju pa se za njega preporučuju šamponi sa sastojcima koji zadržavaju molekule vode.

Sastojci poput mentola i čajevog drveta preporučljivi su kada govorimo o prirodnim sastojcima, a poželjne etikete šampona pominju postizanje nežnije strukture kose, hidrataciju i tretman kovrdžave kose.

Izbegavajte šampone za povećanje volumena jer oni mogu dodatno isušiti koren vaše kose.

Komercijalni ili profesionalni šamponi?

Još jedna dilema sa kojom se susrećemo pri odabiru šampona je i to da li da se odlučimo za profesionalni šampon ili neki sa rafova supermarketa. Odgovor najviše zavisi od opšteg stanja naše kose, ali i specifičnih ličnih potreba.

Ukoliko idemo na godišnji odmor i planiramo svakodnevno pranje kose zbog njenog izlaganja morskoj vodi, bolji izbor je komercijalni šampon blage formulacije. Ukoliko nam je, nasuprot tome, potrebna dubinska i ciljana nega, te dugotrajno zdrava kosa, bolja odluka su profesionalni šamponi.

U moru izbora važno je ne posezati za prvim šamponom za koji smo čuli na tv reklami, već dobro promisliti šta je to našoj kosi potrebno i pametno uložiti u njenu lepotu i zdravlje.

Veliki izbor profesionalnih preparata za negu kose Bellissima shop, online prodavnica za profesionalce.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar