Izdavanje apartmana kao vrsta posla od koje se dobro živi
Autor: 10
08.06.2018.

Iznajmljivanje apartmana ili “stana na dan” veoma je popularno među turistima širom sveta, pa tako i kod onih koji posećuju našu zemlju i Beograd. Upravo zbog ovoga, izdavanje apartmana se pokazalo kao dobar biznis, i sve je više ljudi koji se odlučuju na to da ga pokrenu.


Zašto su apartmani tako popularni?


Iako hoteli u suštini imaju istu svrhu kao apartmani - prenoćište tokom putovanja, ova dva vida smeštaja se veoma razlikuju. Hotelski smeštaj često podrazumeva i dodatne usluge kao što je hrana u hotelskom restoranu, pripremljena prema hotelskim standardima.
Kada su apartmani u pitanju, samostalna priprema obroka može biti značajna prednost, jer ne robujete hotelskoj satnici, a i sami birate šta ćete jesti. Upravo zbog ovoga smeštaj u apartmanima je generalno jeftiniji.
Apartmani podrazumevaju i više privatnosti, kao i to da ne morate da brinete o uznemiravanju gostiju koji su u sobi do vaše. Posebno su pogodni za putovanje sa decom, jer to obično znači i mnogo veću količinu stvari za koje u hotelskim sobama često nema mesta.

Šta treba da znate o ovom poslu?


Kao i kada su drugi biznisi u pitanju, postoje neke stvari koje treba da znate i pre nego što počnete sa izdavanjem apartmana. Najbitnija stvar u ovom poslu jeste - lokacija smeštaja koji nudite.
Ukoliko imate sreće i vlasnik ste neke nekretnine na značajnim turističkim lokacijama, ovo vam gotovo u startu garantuje uspeh. Primorje je posebno dobar izbor, uvek se tokom leta traže dostupne Ada Bojana vikendice i apartmani, a apartman na Zlatiboru ili nekoj drugoj planini je nešto što se posebno traži tokom zimske sezone.
Kada su aktuelne sezone na određenim turističkim mestima, cenu smeštaja možete i povećati. Ukoliko posedujete stan u Beogradu, bolje bi bilo da se on nalazi u centru, ili u blizini atrakcija značajnim za turiste. Ako to nije slučaj, dobra povezanost gradskog prevoza sa ostatkom i centrom grada može biti vaša prednost.


Kolika su ulaganja u posao?


Ukoliko ste nasledili ili već posedujete opremljen stan, veća ulaganja - nisu potrebna. Ono u šta ćete redovno morati da ulažete jeste održavanje i čišćenje apartmana nakon svakog gosta, ukoliko ne želite da to obavljate sami.
Ukoliko ne posedujete nekretninu, već planirate da kupite stan isključivo da biste ga izdavali, razmislite o budžetu sa kojim ulazite u ovaj posao. Ako ste u mogućnosti, bolje je kupiti stan u centru jer će vam on doneti i veću zaradu.
Osim kupovine stana, ako želite da ga izdajete turistima potrebno ga je i opremiti. Pored lokacije, izgled i opremljenost apartmana je to što ga prodaje. Ukoliko na primer vaš smeštaj ne poseduje frižider ili WiFi internet, budite sigurni da će ga turisti zaobilaziti.
Smeštaj je neophodno opremiti i posuđem, a ukoliko planirate da izdajete apartmane za nešto višu cenu potrebno je imati i mašinu za pranje posuđa i mašinu za veš. Preduslov svega je da je apartman potpuno čist, sa akcentom na kuhinju i kupatilo.
Kanali kablovske televizije i internet se danas podrazumevaju, tako da se ovo ne smatra luksuzom u smeštaju. Prostor možete opremiti nekim luksuznim i komfornim detaljima  koji će primamiti turiste da izaberu baš vaš smeštaj.


Na koji način izdavati stan?


Ukoliko se odlučite na izdavanje apartmana, postoji nekoliko opcija za način na koji ćete to raditi. Možete to činiti po ugledu na airbnb sajt, ili ih izdavati na duži period.


Stan na dan


Klasična priča kada je u pitanju smeštaj namenjen turistima. Ovo obično podrazumeva veću cenu apartmana, pa na ovaj način za stan u centru od 50 kvadrata možete zaraditi 50-70 evra po danu.
Ipak, ovaj način izdavanja podrazumeva i to da smeštaj mora da izgleda luksuzno i komforno, i uključuje više truda oko održavanja. Ovaj način izdavanja ima svoje prednosti i mane, jer sa jedne strane tu su zatišja u iznajmljivanju van sezone, a sa druge ovim principom za nedelju dana možete ostvariti zaradu na mesečnom nivou.

Kako da zaradite od izdavanja privatnog smeštaja?

Iznajmljivanje na mesečnom nivou


Ova opcija podrazumeva nižu cenu stana koji ćete izdavati na mesečnom novu, ali isto tako i relativno siguran izvor prihoda, jer se stanovi obično traže na period od godinu dana. Ciljna grupa su ovde najčešće studenti koji dolaze u Beograd, pa ukoliko planirate da se bavite ovim vidom izdavanja razmislite o kupovini nekretnine u blizini nekih fakulteta.
U ovom slučaju ne isplati vam se ni da mnogo ulažete u smeštaj, ali pobrinite se da sa stanarima imate dobar odnos. Naravno, nemojte svakoga ni primati u svoj stan, obavite razgovor sa stanarima pre useljenja.


Da li je potrebno reklamirati se?


Odgovor na ovo pitanje je svakako - da! Načina je više, naravno u zavisnosti od toga kakvim budžetom raspolažete. Malo veća ulaganja i oglašavanje na plaćenim sajtovima sigurno će doneti i veće rezultate.
Oglašavanje na besplatnim sajtovima vam možda neće doneti mnogo koristi, ali svakako ne može da škodi. Takođe vas može bolje pozicionirati na Google-u, što je od velike važnosti.
Posebno je preporučljivo da imate svoj sajt na kome će biti dostupne sve informacije o smeštaju koji nudite. Ovo je doba digitala i društvenih mreža, pa bi svakako bilo dobro da imate naloge na društvenim mrežama na kojima ćete se reklamirati, kačiti slike i ponude smeštaja. Ono što je najbitnije je da ostavite dobar utisak na goste, jer preporuka je najbolja reklama.
Izdavanje smeštaja može biti unosan biznis ukoliko mu se posvetite na odgovarajući način. Razmislite o tome kakav tip smeštaja planirate da izdajete, posvetite se njegovom opremanju, budite dobar domaćin i rezultati neće izostati.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar