ISTORIJA SRPSKE FRULE

objavljeno: 01.06.2019.
Kategorija: 025info blog
Frula je mitsko zaveštanje pastirskog božanstva Pana, koji je svojom svirkom uveseljavao druga božanstva, nimfe i ljude.
Ovaj muzički instrument, koji se smatra najstarijim i najmnogobrojnijim instrumentom na svetu, simbolizuje harmoniju u prirodi. U različitim pojavnim varijantama, frule nalazimo kod mnogih naroda sveta, ali vremenom, ovaj instrument postao je i srpski nacionalni instrument
 
U svoje vreme frula je u Srbiji predstavljala centar društvenog i javnog života, naročito u seoskim sredinama. Uz nju se pevalo, igralo, veselilo, ali i tugovalo. Širina slovenske duše utkana je u osobenost čarobnog zvuka srpske frule, koji je prepoznatljiv, topao, nežan i mek zvuk kojem se divi i klanja ceo svet. Kao božanski instrument, frula je u stanju da spoji nespojivo i pomiri nepomirljivo. Svojim volšebnim zvukom spaja i dušu i telo, i živo i mrtvo, i muško i žensko. 
Ovaj narodni drveni duvački instrument uglavnom su koristili muškarci. Postoji više vrsta, oblika i naziva, kao što su svirala, duduk, duduče, ćurlik, ćurlikalica i sl., ali je najrasprostranjeniji naziv – frula. Cena ovog instrumenta kroz istoriju je zavisila od ukrasa, a ukrašavan je rezbarenjem ili pirografijom raznolikih srpskih motiva.

Kako su se nekada izrađivale srpske frule?

Srpske frule su se izrađivale od šupljeg drveta zove, javora ili oraha, od jednog komada drveta. Danas se, zbog bolje usaglašenosti sa ostalim instrumentima, pravi i od dva dela jedne te iste grane. Grana se sekla u jesen, a sa njenom obradom započinjalo se krajem zime. 
Čeličnim nožem se skidala kora, potom se nož postavljao u srce grane i oštrim udarcem grana se polovila na dve polutke. One su se prelivale mlekom, da bi bolje nalegale jedna na drugu, i čvrsto uvezivale vunom da se ne izviju. 
Polutke su se na proleće lepile smešom od jednog belanca, tri čena utucanog belog luka i šljivine smole. Da bi se održala vlažnost, frula se više puta premazivala uljem i sirćetom, a na kraju se pekla u masti od ovna da bi se dobro natopila mašću. 
Za ovako izrađene tradicionalne srpske frule, prodaja nije bila aktuelna jer su se one, kao amanet, prenosile s kolena na koleno. 

Srpske frule kao srpski proizvodi i neobicni pokloni iz Srbije

Srpska frula je kao poklon odlična ideja za sve namene i prilike. Povodom slave, rođendana ili bilo kog manjeg veselja i proslave, ovi srpski proizvodi mogu biti neobicni pokloni za vaše drage prijatelje, kojima ćete posredno preneti poruku o važnosti očuvanja srpske tradicije, mitologije, folklora i porekla. 
Danas se srpske frule izrađuju drugačije, modernije, pa su tako frule, prodaja i njihova cena, dosta pristupačnije nego u stara vremena. Kao pokloni iz Srbije, frule su nezaobilazni srpski proizvodi koji mogu da obraduju i stare i mlade. Ovo mogu biti neobicni pokloni iz Srbije i za vaše prijatelje iz inostranstva, kojima želite da dočarate naše istorijsko podneblje i nasleđe, kao i jedinstveni zvuk naše frule. 
Prodaja etno suvenira na portalu serbianshop.rs može vam pomoći u izboru ovih proizvoda po veoma povoljnim cenama. 
 
Autor bloga: 025info tim

025info tim

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Pogledajte još i:

Servisiranje vozila je veoma važno kada je u pitanju njegova ispravnost i funkcionalnost. Ukoliko želite da vaš auto držite u...

Vodeći se time da uvek želimo da svoje mališane učinimo srećnim, tako se trudimo i da im rođendan bude jedan...

Detoksikujuća i antiinflamatorna svojstva nekih začina vam mogu pomoći da sagorite suvišne masnoće. Začini koji tope masnoće će vam pomoći...

Bilo da se bavite sportom rekreativno ili profesionalno ili vaš rad obuhvata teške fizičke poslove, sigurno ste već...

Kada je letovanje u pitanju, turisti se iz godine u godinu odlučuju manje više za iste destinacije, koje...

Rođendani su uvek povod za radost, slavlje i veselje. Pogotovo kad su pitanju deca. Ništa ne može izmamiti...

Koliko vrsta piva ste probali do sad? Da li znate da postoji na stotine vrste piva u svetu?...

Svakom vozaču trebalo bi da postane rutinska navika da prilikom svakog servisiranja vozila, pored pogonskih auto delova, obrati...

Brz pogled na vremensku prognozu će vam jasno reći da nam se dani polako zagrevaju, i da je vreme da...