objavljeno: 10.05.2017.
Autor: Rajko

POBRATIMI 35 GODINA: U Dortmundu otvoren Novosadski trg

Srbija i Svet

U Dortmundu je u nedelju 7. maja otvoren Novosadski trg, u čast 35 godina pobratimstva dva grada – Novog Sada i Dortmunda.

Govoreći na svečanosti koja je tim povodom upriličena, gradnačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Novosadski trg, koji se nalazi u srcu jedne od najlepših evropskih metropola, simbol saradnje dva grada koja traje tri i po decenije.

"Bilo je tu raznih izazova, ali naše prijateljstvo i potreba da budemo što bliži, sve su ih nadjačali. I nije slučajno to što ćemo Novosadskim trgom prvi prošetati tokom velikog festivala Dortbunt – festivala kojim slavimo slobodu, toleranciju, demokratiju, istovremeno se sećajući najveće pošasti u istoriji sveta. Želim da znate, da smo uvek sa vama – i kada se radujete, i kada tugujete. I da znate da nema snage te bombe, niti jačine mržnje, koje će učiniti da budemo manje ljudi, i da budemo manje prijatelji." - naglasio je gradonačelnik Vučević.

On je podsetio i na to da su, kroz svoju istoriju, i Novi Sad i Dortmund bili rušeni, i razarani, pa građeni, i razvijani i da najjači most između dva grada danas čine njihovi umetnici, sportisti, privrednici, turisti i đaci koji se upoznaju i odrastaju u prijateljstvu.

"To što imaju Novi Sad i Dortmund, na papiru se zove Povelja o bratimljenju, a u životu se zove iskreno prijateljstvo. Zahvaljujući i vašoj podršci postigli smo neverovatne uspehe, možda i najveće u istoriji našeg grada – postali smo Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, i Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu." - zaključio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, na otvaranju Novosadskog trga u Dortmundu.

Svečanom programu povodom otvaranja Novosadskoj trga prisustvovali su gradonačelnik Dortmunda Urlih Zirau, počasna građanka Novog Sada Henelore Lamhe, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života tog grada, srpske dijaspore, KUD Dortmund – Srbija, sportske organizacije dva grada, kao i delegacija grada Rostov iz Rusije.

U okviru posete delegacije Novog Sada Dortmundu, dvojica gradonačelnika Vučević i Zirau, razgovarali su o nastavku saradnje, posebno mogućnostima za ostvarivanje intenzivnije privredne saradnje, i proširivanju poslovanja nemačkih kompanija na naše tržište, posebno u Novi Sad. Vučević se tokom posete Dortmundu susreo i sa predstavnicima srpske dijaspore, Društva Dortmund – Srbija, i posetio je Pravoslavnu crkvu u Dortmundu.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Povezane vesti

Opštinski odbori Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke u Vrbasu završili su pregovore i postigli koalicioni dogovor...

Opštinski odbor Srpske radikalne stranke na sednici odbora doneo je odluku o početku razgovora sa Srpskom naprednom strankom...

U Subotici će biti otvorena Regionalna akademija za obuku negovatelja, najavio je državni sekretar u Ministarstvu za rad,...

U četvrtak 20. aprila od 21 čas održaće se veliki koncert Amadeus benda u Vrbasu. Lokacija je velika hala...

Pre neki dan predsednica Višeg suda Stanka Simonović, u dogovoru sa ljudima iz DS, pravosuđa, advokata odnosno sada...

Kada ogroman javni servis poput RTV Pančevo objavi istinu o predsednici Višeg suda u Pančevu, Stanki Simonović, podignu...