lokacija: Apatin
objavljeno: 07.09.2017.

Institucionalizovati saradnju između Republike Srpske i Vojvodine

Srbija i Svet

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" u Skupštini Vojvodine pokrenula je danas inicijativu za formiranje grupe prijateljstva sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, a šef te poslaničke grupe Milenko Jovanov kaže da se time otvara nova stranica u odnosima.

Na konferenciji za novinare, Jovanov je rekao da će poslanička grupa prijateljstva biti formirana na osnovu protokola o saradnji AP Vojvodine i Republike Srpske koji je usvojen na sednici pokrajinskog parlamenta 31. avgusta.

Jovanov, međutim, kaže, da je i pre šest godina postojao protokol o saradnji AP Vojvodine i RS čija je jedna od tačaka bilo i formiranje poslaničke grupe prijateljstva, ali da je pitanje zašto od 2011. ništa nije urađeno po tom pitanju.

- Nema razloga mnogo pričati zašto nije ništa urađeno. Ne možemo očekivati od onih koji su u vreme kada srpski narod i u RS i Srbiji sa bolom i tugom obeležava najveći pogrom koji se desio u Oluji, bili na Brionima, brčkali se i uživali, da imaju bilo kakav osećaj za saradnju sa RS i bilo kakvu želju da tu saradnju produbljuju, kaže Jovanov.

Ističe da sada postoji takav osećaj i želja koja se realizuje inicijativom za formiranje poslaničke grupe prijateljstva, i to u skladu sa politikom koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije.

- Želimo da u potpunosti institucionalizujemo saradnju između RS i Vojvodine, da je produbimo i nema ničeg normalnijeg i prirodnijeg da, kada Vojvodina već ima mogućnost da sarađuje sa određenim regionima, prvi region sa kojim će sarađivati bude upravo RS, naglašava Jovanov.

Za RS nas, kaže on, vežu čvrste veze, što je razlog više za produbljivanje saradnje na korist građana.

Saradnja će, navodi, podrazumevati razmenu poseta, saradnju skupštinskih odbora, kao i razgovore na teme koje su bitne za građane, a koje uključuju identitetska pitanja i pitanja iz oblasti kulture.

- Ta pitanja su važna u današnje vreme budući da smo došli u situaciju da treba da razgovaramo i o očuvanju jezika i pisma i u RS i Vojvodini i celoj Srbiji, kaže Jovanov.

Saradnja će, dodaje, obuhvatiti pitanja razvoja privrede i poljoprivrede, kao i kontinuirani zajednički nastup pred telima EU ili regionalnim telima.

- Predložili smo da svi poslanici koji žele mogu da se priključi toj poslanickcoj grupi prijateljstva. Odluka je na Odboru za međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine. Videćemo da li će taj predlog da prihvate, rekao je Jovanov.

Ukoliko, kaže, bude prihvaćen, očekuje da se veliki broj poslanika priključi grupi prijateljstva, a ako broj članova bude ograničen, verovatno će svaka poslanička grupa delegirati svoje predstavnike.

Siguran je da će saradnja biti veoma plodonosna i na zadovoljstvo i poslanika u pokrajinskoj skupštini i u Narodnoj skupštini RS, kao i građana.

Naveo je i da će u parlamentu RS u skladu sa protokolom biti formirana takva poslanička grupa.

Izvor: RTV / Tanjug

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Studio B, Novosadska TV, RTV Pančevo, TV Lav, TV Kovačica, RTV Stara Pazova, Sremska TV, Inđija, televizija Delta,...

Više od sto privrednika okupilo se  u Ambasadi Republike Srbije (RS) u Mađarskoj na Srpsko-mađarskom poslovno-turističkom forumu, u...

Jesenje plenarno zasedanje svih komiteta Skupštine evropskih regija (AER), u čijem radu učestvuju potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Damir...

Poslednjeg petka u septembru (29.09) u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača, manifestacija čije je cilj...

Porodica Stojanović iz Prokuplja se već deset godina bori za Miloševo zdravlje. Milošu su dva puta u razmaku...

Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji Hrvatske "Oluja" počelo je večeras na stadionu...