lokacija: Apatin
objavljeno: 21.10.2017.

Devet godina od osnivanja: Kako je SNS na čelu sa Vučićem postala najveća stranka moderne srpske istorije

Srbija i Svet
Srpska napredna stranka osnovana je pre 9 godina, a na vlasti se nalazi već 5 i po godina
 
Srpska napredana stranka će u danas (21. oktobra) na Tašu obeležeti devet godina od osnivanja. Za sve to vreme postojanja skupila je više od 600.000 članova i taj broj neprestano raste.
 
SNS, trenutno najjača stranka u Srbiji, koja je na vlasti već 5 i po godina, osnovana je 21. oktobra 2008. godine.
 
Stranka je ubrzo počela vrtoglavo da raste i da dobija veliki broj pristalica, te ne čudi činjenica da samo nakon tri i po godine od osnivanja, na predsedničkim izborima na Đurđevdan, 6. maja 2012. godine Nikolić pobeđuje Borisa Tadića. SNS osvaja 24 procenta glasova i formira vladu.
 
Vodeća stranka
Od tada, pa sve do danas, stranka nije prestala sa onim što joj i samo ime kaže, sa napretkom. Najnovije istraživanje je pokazalo da se kao vodeća stranka kojoj građani daju najviše poverenja izdvojila upravo ona, sa podrškom od 52,8 procenata ispitanika i na tako visokom nivou naprednjaci već dugo stoje.
 
Jedan od važnijih podataka koji je obeležio SNS je taj što su uveli novi princip: ko je visoko u izvršnoj vlasti ne može da bude visoko u stranci. To se videlo na 4. stranačkoj skupštini 28. maja 2016. kada je treći put za predsednika stranke izabran Aleksandar Vučić, dok je za zamenika predsednika izabrana Jorgovanka Tabaković, čija funkcija ostaje zamrznuta dok je na čelu Narodne banke Srbije, šest dotadašnjih potpredsednika je ostalo bez funkcija a izabrana su četiri nova Marija Obradović, Marko Đurić, Milenko Jovanov i Miloš Vučević.
 
Rešenost da se obračuna s organizovanim kriminalom i korupcijom, hapšenje, rešavanje otvorenih pitanja oko Kosova učinile su da lider naprednjaka postane ubedljivo najmoćnija politička figura u državi.
 
Predsednik Vučić je pokrenuo reforme za koje bi se malo ko usudio: kako bi spasao državu bankrota preduzeo je rigorozne mere i, ne mareći da li će to uticati na rejting, rešio da Srbiju izvede na pravi put. Upravo to je prvi korak koji je vodio ka tome da stekne ogromno poštovanje javnosti.


 
Reforme
Građani su prihvatili štednju, složili se da je to najbolji način ako žele bolje sutra i pokazali da veruju reforme.
 
Kao rezultat svega toga, Vučić i SNS su nizali ubedljive pobede na izborima, a sada građani ubiraju plodove, jer je predsednik najavio povećanje plata i penzija, te se može zaključiti da ekonomija Srbije izlazi na pravi put.
 
Krenulo se u borbu za Kosovo. Dogovoreno je formiranje Zajednica srpskih opština. Predsednik je pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kako, prema njegovim rečima, "ne bi taj teret ostavili potomcima i zato što je potrebno, da svi zajedno pronađemo odgovor koji će biti trajan".
 
Što se tiče spoljne politike, Srbija je konačno dostigla zavidan nivo. Naša zemlja je bila domaćin mnogim predsednicima i zvaničnicima.
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin, Kine Si Đin Ping, Turske Redžep Tajip Erdogan, Grčke Prokopios Pavlopulos, kao i brojni premijeri i ministri dočekani su u našoj zemlji.
 
Takođe, Vučić je bio gost u Turskoj, Rusiji, Belorusiji, Kini, SAD, Rumuniji...
 
To je pomoglo da naša zemlja konačno bude jedna od najpoštovanijih, te smo tako postali, prema rečima svetskih zvaničnika, i lideri u regionu.
 
Vučić je uspeo da ostane u dobrim odnosima sa EU, čijem članstvu Srbija teži, a prisni odnosi sa Ruskom federacijom se i dalje neguju na svim poljima i razvijanje saradnje sa svim tradicionalnim prijateljima naše države.
 
Borba za stabilnost, mir i insistiranje na dobrosusedskim odnosima, Aleksandra Vučića do dovelo glavne ličnosti na Zapadnom Balkanu.
 
Uspesi u privredi
Ono što je posebno bitno istaći jesu veliki uspesi u infrastrukturi i namenskoj industriji. Srbija je bila na izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde je predstavila svoje glavne adute. Tu su predstavljeni "Miloš", "Lazar", „Lazar 3“, "Stršljen" i "Šumadija“ i „Nora“ koji su najmoderniji primeri naše namenske industrije.
 
Srbija je ove godine izdvojila skoro 50 miliona evra za razvoj njen razvoj, a plan je da se uloži još više.
 
Infrastruktura je jedna od ključnih stavki koja je uticala na to da građani veruju predsedniku.
 
Koridori su konačno pokrenuti sa mrtve tačke. Prema rečima nadređenih, do kraja godine više od 90 odsto planiranih radova na koridorima biće gotovo. Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku.
 
Što se tiče Koridora 11, radovi uveliko traju i planirano je da se završe za dve godine. Autoput Beograd – Južni Jadran predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore, a u širem kontekstu povezaće Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. On se proteže od Temišvara, preko Vršca, Beograda, Čačka, Požege, Podgorice, ide do Bara, a morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem u Italiji.
 
Upornost i istrajanost u očuvaju integriteta i suvereniteta Srbije, borbom za sigurnijim mestom za život, SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem postaje najveća i najjača stranke novije srpske istorije.
 
Koliko je poverenje građana u rad i trud dokazuje činjenica da je na predsedničkim izborima koji su održani 2. aprila 2017. godine, ubedljivom pobedom naslednik Tomislava Nikolića postao upravo Aleksandar Vučić, koji je pobedio još u prvom krugu sa 55,08 podsto glasova, što je više nego svi ostali kandidati zajedno.
 
Kampanja praćena sloganom „Brže, bolje, jače“, nastavila se i nakon izbora, te Srpska napredna stranka i dalje se vodi time da veruje u svoj narod i njegovo istorijsko iskustvo, veruje u, još uvek neprobuđenu snagu Srbije i njen ljudski i materijalni potencijal. Veruje da samo zajedno možemo da zaustavimo dalje propadanje Srbije, izvučemo zemlju iz krize i pružimo priliku svakom građaninu Srbije da živi bolje i srećnije.
 

Izvor: Srbija Danas 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Predsednica Skupštine Maja Gojković prosledila je premijerki Ani Brnabić inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" i "Blica", koju je podržalo...

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, u intervjuu za „Dnevnik”...

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor jednoglasno je danas izabran za potpredsednika Saveta podunavskih gradova i regija, na...

Krajiški likovni salon ove godine biće otvoren danas, petak 13. oktobra u galeriji Muzeja željeznica Srbije (Nemanjina 6)...

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Skupštine evropskih regija (AER), učestvovao je danas u...

- Lorist je prilika da zajednički, sa Novosadskim poljoprivrednim sajmom, približimo celokupnoj zainteresovanoj javnosti sve prirodne potencijale koje...