lokacija: Apatin
objavljeno: 13.09.2017.

Delegacija Skupštine APV na plenarnom zasedanju svih Komiteta AER-a

Srbija i Svet
Jesenje plenarno zasedanje svih komiteta Skupštine evropskih regija (AER), u čijem radu učestvuju potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, Snežana Sedlar i Aleksandra Đanković, počelo je danas u francuskom gradu Nansi.
 
Predstavnici regiona iz čitave Evrope će, pored centralne teme izazova sa kojima se suočava kultura u savremenom digitalnom dobu, razmatrati i veliki broj tema vezanih za kohezionu politiku, ekologiju, transport, zdravastvo, obrazovanje, kroz zasebna zasedanja Komiteta 1, 2 i 3 AER-a, koji predstavljaju izvršna radna tela ove organizacije. 
 
Potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica, koji je u junu mesecu na Generalnom zasedanju izabran i za potpredsednika AER-a, istakao je da ova najuticajnija mreža evropskih regiona nastavlja sa dobrom praksom razmene iskustava i zajedničkih projekata regija iz čitave Evrope.
 
- Kao veoma aktivna članica AER-a, AP Vojvodina nastoji da se uključi u sve aktivnosti ove organizacije. Naš cilj je da se razmenom dobrih iskustava sa drugim evropskim regionima u različitim oblastima, i što je još važnije učešćem u konkretnim AER-ovim projektima, permanentno približavamo evropskim standardima života za naše građane, naglasio je potpredsednik Zobenica. 
 
On je istakao i da je AP Vojvodina aktivno učestvovala u kreiranju politike AER-a vezane za kohezionu politiku EU nakon 2020. godine. 
 
- Insistirali smo na tome da višegodišnji programi investiranja treba da ostanu centralni mehanizmi za obezbeđivanje i postizanje ciljeva kohezione politike, kao i na tome da pored finansijskih instrumenata, bespovratna sredstva, budu na raspolaganju svim evropskim regionima, a ne samo onima čije su zemlje članice EU, naveo je Zobenica. 
 
AER je najveća nezavisna mreža regiona u Evropi koja je osnovana 1985. godine i okuplja više od 150 regiona iz 30 zemalja, uključujući i 15 međunarodnih organizacija. 
 

Ova institucija ima veliku ulogu u prepoznavanju regiona kao ključnih aktera u procesu donošenja odluka i daljoj izgradnji Evrope, a AP Vojvodina je punopravani član od 2002. godine. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Studio B, Novosadska TV, RTV Pančevo, TV Lav, TV Kovačica, RTV Stara Pazova, Sremska TV, Inđija, televizija Delta,...

Više od sto privrednika okupilo se  u Ambasadi Republike Srbije (RS) u Mađarskoj na Srpsko-mađarskom poslovno-turističkom forumu, u...

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" u Skupštini Vojvodine pokrenula je danas inicijativu za formiranje grupe prijateljstva...

Poslednjeg petka u septembru (29.09) u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača, manifestacija čije je cilj...

Porodica Stojanović iz Prokuplja se već deset godina bori za Miloševo zdravlje. Milošu su dva puta u razmaku...

Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji Hrvatske "Oluja" počelo je večeras na stadionu...