lokacija: Apatin
objavljeno: 13.09.2017.

Delegacija Skupštine APV na plenarnom zasedanju svih Komiteta AER-a

Srbija i Svet
Jesenje plenarno zasedanje svih komiteta Skupštine evropskih regija (AER), u čijem radu učestvuju potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, Snežana Sedlar i Aleksandra Đanković, počelo je danas u francuskom gradu Nansi.
 
Predstavnici regiona iz čitave Evrope će, pored centralne teme izazova sa kojima se suočava kultura u savremenom digitalnom dobu, razmatrati i veliki broj tema vezanih za kohezionu politiku, ekologiju, transport, zdravastvo, obrazovanje, kroz zasebna zasedanja Komiteta 1, 2 i 3 AER-a, koji predstavljaju izvršna radna tela ove organizacije. 
 
Potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica, koji je u junu mesecu na Generalnom zasedanju izabran i za potpredsednika AER-a, istakao je da ova najuticajnija mreža evropskih regiona nastavlja sa dobrom praksom razmene iskustava i zajedničkih projekata regija iz čitave Evrope.
 
- Kao veoma aktivna članica AER-a, AP Vojvodina nastoji da se uključi u sve aktivnosti ove organizacije. Naš cilj je da se razmenom dobrih iskustava sa drugim evropskim regionima u različitim oblastima, i što je još važnije učešćem u konkretnim AER-ovim projektima, permanentno približavamo evropskim standardima života za naše građane, naglasio je potpredsednik Zobenica. 
 
On je istakao i da je AP Vojvodina aktivno učestvovala u kreiranju politike AER-a vezane za kohezionu politiku EU nakon 2020. godine. 
 
- Insistirali smo na tome da višegodišnji programi investiranja treba da ostanu centralni mehanizmi za obezbeđivanje i postizanje ciljeva kohezione politike, kao i na tome da pored finansijskih instrumenata, bespovratna sredstva, budu na raspolaganju svim evropskim regionima, a ne samo onima čije su zemlje članice EU, naveo je Zobenica. 
 
AER je najveća nezavisna mreža regiona u Evropi koja je osnovana 1985. godine i okuplja više od 150 regiona iz 30 zemalja, uključujući i 15 međunarodnih organizacija. 
 

Ova institucija ima veliku ulogu u prepoznavanju regiona kao ključnih aktera u procesu donošenja odluka i daljoj izgradnji Evrope, a AP Vojvodina je punopravani član od 2002. godine. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Predsednica Skupštine Maja Gojković prosledila je premijerki Ani Brnabić inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" i "Blica", koju je podržalo...

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, u intervjuu za „Dnevnik”...

Srpska napredna stranka osnovana je pre 9 godina, a na vlasti se nalazi već 5 i po godina

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor jednoglasno je danas izabran za potpredsednika Saveta podunavskih gradova i regija, na...

Krajiški likovni salon ove godine biće otvoren danas, petak 13. oktobra u galeriji Muzeja željeznica Srbije (Nemanjina 6)...

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Skupštine evropskih regija (AER), učestvovao je danas u...