lokacija: Odžaci
objavljeno: 06.11.2017.

Održana 6. sednica Skupštine opštine Odžaci

Politika
Pet tačaka dnevnog reda bilo je na 6. sednici Skupštini opštine Odžaci koja je održana danas.
 
Odbornici su usvojili Odluku o organizaciji Opštinske uprave opštine Odžaci, Odluku o pravima u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti opštine Odžaci, Odluku o osnovnoj i dodatnoj podršci detetu i učeniku i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2017. godinu.
 
Poslednja tačka odnosila se na razrešenje i imenovanje jednog člana Školskog odbora OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” iz redova lokalne samouprave. Umesto Mirjane Vajagić, za člana Školskog odbora ratkovačke škole imenovana je Snežana Obradović.
 
Promene u organizaciji Opštinske uprave u Odžacima
Nova odluka o organizaciji Opštinske uprave opštine Odžaci doneta je radi usklađivanja sa važećim Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. Njome su predviđene određene promene u organizaciji Opštinske uprave u Odžacima, kao jedinstvenog organa.
 
U okviru Opštinske uprave ubuduće će postojati šest odeljenja i kabinet predsednika opštine kao posebna organizaciona jedinica.
 
Novina je da su do sada posebna odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju objedinjena u Odeljenje za finansije i javne prihode. Takođe, dosadašnje Odeljenje za investicije, projekte i razvoj i Odeljenje za javne nabavke objedinjenja su u novo Odeljenje za investicije i javne nabavke.
 
Osnovne organizacione jedinice Opštinske uprave Odžaci prema usvojenoj odluci su i Odeljenje za urbanizam, stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove, Odeljenje za opštu upravu i poslove organa opštine, Odeljenje za društvene delatnosti i Odeljenje za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine.

 
Nove usluge socijalne zaštite
Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti opštine Odžaci zadržava se postojeći nivo prava iz socijalne zaštite iz nadležnosti lokalne samouprave i predviđaju se neke nove usluge, kao što je lični pratilac za decu i učenike sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, odnosno usluga socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima za pojedince i porodice koji su u stanju socijalne potrebe.
 
Lokalni parlament je usvojio i odluku kojom se utvrđuje način ostvarivanja prava na osnovnu podršku detetu i učeniku u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za koja se sredstva obezbeđuju u budžetu opštine Odžaci, kao i mere dodatne podrške i način njihovog ostvarivanja.
 
Radi se o pravima na besplatan prevoz za decu i učenike, besplatnu užinu, besplatan boravak za decu iz materijalno ugroženih porodica i sl.
 

Opština Odžaci je prethodnih godina zaključkom Veća utvrđivala uslove, način, dinamiku i druge elemente potrebne za realizaciju osnovnih i dodatnih mera podrške porodicama sa decom. Donošenjem ove odluke stvara se pravni osnov za brže i efikasnije ostvarivanje pomenutih prava, kao i uslovi za strateško planiranje, odnosno veću efikasnost i transparentnost u trošenju budžetskih sredstava, navedeno je u obrazloženju. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Na 29. sednici Opštinskog veća Opštine Apatin našlo se čak 27 tačaka dnevnog reda. Između ostalog, utvrđen je...

Predstavnici Pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije, predsednik Izvršnog odbora POJS, Milan Radovanović, zamenik predsednika POJS, Miroslav Bošković, kao i predsednik GOJS...

17. sednica Opštinskog veća opštine Odžaci zakazana je za utorak, 31. oktobra 2017. godine.   Dnevni...

Povodom dana oslobođenja opštine Apatin danas je održana 17. sednica SO Apatin na kojoj je usvojen dnevni red...

U Plavoj sali SO Apatin održana je 28. sednica Opštinskog veća opštine Apatin.  Sednica je započela usvajanjem zapisnika...

Nakon što je ustanovljeno prisustvo od ukupno 26 odbornika, čime su stvoreni uslovi za punovažno odlučivanje, usvojen je...