lokacija: Apatin
objavljeno: 11.11.2017.
Autor: Jelena

U galeriji Meander otvorena izložba digitalnih grafika

Kultura

U galeriji Meander otvorena je izložba digitalnih grafika Matije Rajkovića iz Beograda.

Digitalne grafike Matije Rajkovića nastale su od niza fotografija na kojima je dokumentovao različite tragove grafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i vremena na metalnim površinama ograda gradilišta. Okom i kamerom pronađene i zabeležene različite teksture postale su potencijal za eksperimentisanje i otkrivanje novih i neočekivanih mogućnosti u polju digitalne tehnologije, izvor inspiracije za stvaranje jedne serije radova.


Izložbu je otvorila Jovana Momčilović, diplomirani vajar, koja je predstavila postavku, kao i samog autora. Momčilovićeva je istakla da će fond galerije Meander postati bogatiji za jednu digitalnu grafiku, a koju su dobili na poklon od Matije Rajkovića.


Matija Rajković rođen  je 1980. u Beogradu. Diplomirao je na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2003. godine, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Do sada je izlagao 23 puta samostalno i više od 100 puta grupno. Učesnik je i 35 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Predaje na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu od 2010. godine. Živi i stvara na relaciji Kruševac – Beograd.
 

O izložbi digitalnih grafika, postavljenoj u galeriji Meander, za 025info govorio je sam autor.


- U pitanju je odabir grafika nastalih u periodu od 2014. do 2017. godine. Ovde je izloženo 18 digitalnih grafika, a one predstavljaju neku vrstu mog odgovora na svakodnevne probleme sa kojima se susrećemo, između ostalog je rekao Rajković i dodao da je po prvi put u Apatinu i uopšte u ovim krajevima.
- Obišli smo okolinu i moram priznati da nam se jako dopada. Apatin važi za grad koji ima dugu tradiciju kada je umetnost u pitanju i izuzetno mi je drago što sam ovom izložbom i sam postao deo te tradicije, istakao je umetnik.

Matija Rajković, osim grafikom, bavi se i drugim tehnikama u umetnosti, i to slikarstvom, crtežom pre svega, kao i fotografijom. Predsednik je Umetničkog saveta sa kojim je ove godine imao puno značajnih izložbi. Postavka u Apatinu mu je treća samostalna izložba ove godine, a očekuje ga još jedna, u Smederevskoj Palanci.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Promocija najnovije knjige Apatinca Dušana Gladića “Dok krišom mirišem tvoje rame” koja je održana u velikoj sali Doma...

U svečanoj sali Osnovne muzičke škole "Stevan Hristić" u Apatinu održan je koncert studenata klarineta Akademije umetnosti iz...

U petak, 17. novembra, sa početkom od 18 sati, u velikoj sali Opštinskog kulturnog centra, biće održana promocija...

Opština Apatin, pored redovnih sredstava, izdvojila je dodatnih 600.000 dinara za kupovinu novih knjiga za Narodnu biblioteku ,,Miodrag...

Opštinski kulturni centar je za nedelju, 19. novembar i ponedeljak, 20. novembar, za sve ljubitelje filmova pripremio bogat...

U sredu, 22. novembra, sa početkom u 20 sati, u velikoj sali Doma kulture biće odigrana predstava Narodnog...